Wat zijn de signalen om je gehoor te laten testen?

Het kan zijn dat de televisie de hele tijd wat zachter staat dan je gewend bent, of dat je gesprekspartner oprecht aan het mompelen is. Of het kan zo zijn dat jouw gehoor achteruitgaat. Dit kan een vervelend besef zijn echter, is het wel goed om te weten. Wanneer jij zeker weet dat je gehoor achteruitgaat, kun je de nodige stappen zetten. Daarom wordt de volgende stap snel duidelijk: test je gehoor. Jouw vermoedens blijven dan niet alleen vermoedens, je kan op tijd actie ondernemen. 


Ik praat hard en jij praat zacht

Hoe weet je dan zeker of het jouw omgeving is, of jijzelf? Er zijn een aantal signalen waarop je kan letten waardoor je zeker kan weten of een gehoortest nodig is. Zo is een signaal voor gehoorverlies dat jij als spreker harder gaat praten. Dit merk je in eerste instantie natuurlijk niet zelf, maar jouw gesprekspartners wel. Een ander signaal wat verder te merken is tijdens een gesprek, is dat jij het gevoel krijgt dat jouw gesprekspartner niet duidelijk praat. Wanneer deze klachten vaker naar voren komen in conversaties, kan dit een teken zijn en is er reden om een gehoortest af te laten nemen.

Naar een concert zonder gehoorbescherming

Een ander sein waar gelet op mag worden zijn de oorsuizen. Oorsuizen ontstaan nadat het oor te lang is blootgesteld aan te harde geluiden. De trilhaartjes zijn dan overgevoelig geworden en sturen een verkeerd signaal waardoor de piep ontstaat. Deze piep komt vaak nadat iemand bijvoorbeeld naar een concert is geweest zonder gehoorbescherming. De piep komt dan na dit concert en houdt even aan. Dit is eigenlijk dus het signaal naar diegene toe dat het geen goed idee was om zonder gehoorbescherming op pad te gaan. Wanneer dit het geval is, is het inlassen van een dag van stilte een goede volgende stap. Hierbij zorg je ervoor dat jouw oren even rust krijgen.

De rode lijn: verandering

Uiteindelijk zijn er dus verschillende seintjes die jij kan opmerken. De rode lijn is dan ook verandering. Als jij merkt dat er verandering ontstaat in jouw gehoor, mag er aan de bel worden getrokken. Als het probleem sneller aan het licht komt, kan jij ook sneller genieten van de juiste zorg voor je oren. Mocht het zo zijn dat jij niet weet of jouw oren een extra beetje hulp nodig hebben, klik hier om jouw gehoortest te doen. Een test is immers de snelste manier om achter de waarheid te komen. 

De test en de zilveren draad

Wanneer de test dan de waarheid boven tafel krijgt en de ergste vermoedens zijn bevestigd, kan dit de domper worden van de week. De zilveren draad is echter wel te vinden in het feit dat er dan iets aan gedaan kan worden. Na de initiële test kan er logischerwijs een intake ingepland worden met een audicien. Hij of zij zal dan met jou kijken naar de beste oplossing voor jouw gehoor. Zo kan jij sneller weer optimaal genieten van alle geluiden om je heen.