De keuken is een plek in huis waar veel gebeurt. Uiteraard is het de plek waar eten en drinken wordt bereidt. Woonkeukens bieden nog meer mogelijkheden. Zo kun je er heerlijk aan de keukentafel zitten voor gezellige avonden met vrienden en familie. Je kan er je laptop neerzetten om te schrijven, want het feit dat je dan snacks, koffie en thee binnen handbereik hebt, maakt het wel zo fijn om er te zitten. Heb je wel eens overwogen om de keuken als prominent decor voor je verhaal te gebruiken? Misschien gaat je verhaal wel over een verbouwing en wil je karakter een rechte keuken kopen of is het de plek waar iedereen altijd samenkomt, zoals in de populaire tv-serie Friends. Dan is het wel belangrijk dat je die keuken een duidelijk karakter geeft in het verhaal.

Research doen naar keukens

Wanneer de keuken een belangrijk plek is voor jou als schrijver en voor je verhaal, dan is het goed om veel keukens te bezoeken om zo de beste beschrijving ervan te kunnen geven. Je wil immers dat de keuken als decor echt door de lezer ‘gezien’ wordt. Het is daarom belangrijk dat je veel keukens ziet. Dat kan bijvoorbeeld heel goed via www.superkeukens.nl, want op deze website zijn heel veel verschillende soorten keukens te vinden. Je kan zelfs een showroom bezoeken als je een keuken echt even wil aanraken en ervaren. Zo kun je het decor helemaal tot leven laten komen.

Functies van een keuken

De keuken kan verschillende functies hebben in een verhaal. Misschien houdt je personage onwijs veel van koken en bakken. Wellicht is het de plek waar ieder hoofdstuk begint, als begin van de dag. Het kan de sociale ontmoetingsplek zijn van vrienden na een dag school of werk. Een keuken is namelijk veel meer dan alleen maar de plek waar iemand een broodje staat te smeren of koffie zet. Daarnaast kan de keuken laten zien wat de gemoedstoestand is van een personage. Koud marmer, grijzig licht, een apparaat wat niet werkt en halve tegeltjes aan de muur… het helpt om een troosteloze indruk te creëren. Terwijl een vrolijke, kleurrijke keuken waar het ruikt naar koekjes, koffie en appeltaart een gevoel van geborgenheid en vrolijkheid geeft.

Situatie van je personage

Een keuken is best een uitgave voor je huis en daarom kan de weelderigheid van de keuken uitdrukken wat de financiële status van je personage is, zonder het te hebben over zijn of haar inkomen. Heeft iemand een grote keuken, vol inbouwapparatuur en een luxe uiterlijk, dan kun je daaruit concluderen dat deze persoon een aardig centje gespaard heeft of een huizenhoge hypotheek moet zien af te lossen. Een armoedige keuken, waarbij je niet weet of de oven het wel doet en het kookplaatje vaak uitvalt kan betekenen dat diegene het niet zo breed heeft. Uiteraard kan het ook een gemakzuchtig persoon zijn wat te lui is om een lamp te vervangen. Dit moet natuurlijk wel duidelijk naar voren komen in het verhaal.

Lekker kokkerellen

Je personage kan ook graag in de keuken staan. Misschien is het personage wel kok in een restaurant, bakker van verse broodjes of heeft hij of zij een cup cake shop. Of het is een heerlijke hobbykok die gewoon graag lekkere dingen maakt in de keuken. Wat je idee hierbij ook is, het is belangrijk dat je weet hoe die handelingen zijn voor het bakken van een brood of bereiden van een maaltijd. De reden hiervoor is simpel: wanneer de keuken een belangrijk decor is voor het verhaal en je personage graag kookt, wil je dit zo natuurgetrouw vertellen. Ben je zelf geen keukenprins of -prinses dan kun je veel leren door anderen te observeren.

Keuken als sociale hangplek

Kies je ervoor dat de keuken vooral een sociale hangplek is, dan kun je met kleine details duidelijk maken waar de glazen en kopjes staan voor een drankje. De locatie van een koelkast is hierbij net zo fijn. De ‘hangers’ zullen namelijk best een snack en een drankje nuttigen. Maar waarom is de keuken de hangplek van vrienden, kinderen of het gezin? Is het die grote tafel waar je zo gezellig spelletjes aan kan spelen of huiswerk maken? Is het die fruitschaal waar altijd vers fruit op ligt, waarom iedereen graag in de keuken is. Of is het gewoon de gezelligste kamer van het hele huis?

Liefde voor keukens

Er zijn verschillende sitcoms waarbij keukens een prominente rol spelen in het verhaal. Het is dan zelfs de plek waar de liefde kan oplaaien. Keukens zijn nu eenmaal heel veelzijdig en te vinden in allerlei soorten en maten. Kies een keuken die past bij je karakters, het huis waar ze wonen en natuurlijk bij het verhaal. Dat zal je verhaal zeker een mooie impuls geven.