Heb je zojuist je diploma behaald en overweeg je om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Het aantal zzp’ers in Nederland groeit gestaag, en dat is niet zonder reden. Zelfstandig ondernemen biedt diverse voordelen, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele cruciale stappen voor het starten van een eigen bedrijf na je studie.

Maar: zomaar beginnen zonder enige voorkennis is geen goed idee. Er is een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je voor jezelf wil beginnen. Wat onderzoek doen en een SEO bureau zoals SmartRanking inhuren hiermee te maken heeft, lees je in dit artikel over voor jezelf beginnen als zelfstandig ondernemer.

Onderzoek de branche waarin je wilt werken: is er vraag naar ondernemers?

Voordat je de sprong waagt, is het essentieel om de branche waarin je wilt opereren grondig te onderzoeken. Kijk naar de richting waarin je bent afgestudeerd en bepaal of er vraag is naar ondernemers in dat vakgebied. Ben je afgestudeerd in de journalistiek, dan kun je bijvoorbeeld als zelfstandig schrijver aan de slag gaan, maar niet als freelance grafisch ontwerper.

Analyseer het aantal vacatures en voer marktonderzoek uit om te kijken naar het overige werkaanbod.

Stel een duidelijk ondernemingsplan op

Een goed doordacht ondernemingsplan is een essentieel hulpmiddel, zelfs als het niet verplicht is in de meeste branches. Hierin beschrijf je je doelen, resultaten van marktonderzoek en de beoogde richting van je onderneming. Een begroting en winstprognose kunnen ook worden opgenomen. Zorg dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel voordat je officieel van start gaat.

Zorg voor zichtbaarheid op de markt

In een groeiende markt van zzp’ers is het cruciaal om online zichtbaar en vindbaar te zijn. Als je niet bekend bent met zaken als SEO, overweeg dan een SEO bureau in te schakelen om je onderneming online te profileren. Zij kunnen er namelijk voor zorgen om je onderneming online zichtbaar en vindbaar te maken; iets wat van groot belang is vanaf de start van je bedrijf. Op onder andere die manier scoor je namelijk klanten!

Ook wanneer je zelf al het nodige weet van SEO is het alsnog aan te raden om een professional in te huren. Het toepassen van SEO kost in verhouding veel tijd; daar heb je aan de start van je bedrijf helemaal geen ruimte voor.

Onderhoud een solide boekhouding vanaf het begin

Een effectieve boekhouding vormt de basis van een succesvolle onderneming. Of je nu net begint of al enige tijd actief bent, een goede administratie is essentieel. Overweeg om een boekhouder in te schakelen of maak gebruik van een online boekhoudprogramma als je geen ervaring hebt met financiën. In beide gevallen heb je minder werk aan je administratie dan wanneer je alles zelf zou doen. Kijk voor jezelf wat de beste keuze is. Een georganiseerde administratie bespaart tijd en moeite, en legt de fundering voor groei.

Met deze stappen ben je goed op weg om succesvol te starten als zelfstandig ondernemer na je studie. Houd altijd oog voor verdere groei en ontwikkeling in je vakgebied. Veel succes!