Veiligheidstips voor het delen van je teksten

Als je een tekst hebt geschreven, wil je deze natuurlijk graag delen met andere lezers. Tenzij het een fragment uit je dagboek betreft. Afhankelijk van de vraag of je wil dat anderen de tekst kunnen bewerken, stuur je het op als Word-document of pdf. Toch zijn beide bestandstypen niet waterdicht. Anderen kunnen er meer informatie uit halen dan je wellicht wilt delen. En als die informatie in verkeerde handen komt, kan dat kwalijke gevolgen hebben. In dit artikel lees je hoe je de regie houdt over wat je deelt.

Schrijvers zijn een geliefd doelwit voor internetcriminelen. Ze brengen veel tijd online door, zijn afhankelijk van hun laptop en bewaren al hun werk op de computer. Daarbij vormen de teksten die ze schrijven en opslaan hun bron van inkomsten. Als een hacker hun intellectuele eigendom in handen krijgt, kost het de schrijver veel tijd en geld. En als de geschreven teksten ook nog vertrouwelijke informatie bevatten, hebben de auteurs ook wat uit te leggen aan hun opdrachtgevers. Het is dan ook pure noodzaak om je intellectuele eigendommen goed te beschermen.

Metadata

Ten onrechte geloven veel schrijvers dat pdf-bestanden veilig zijn. Wat ze vaak vergeten, is dat dergelijke bestanden metadata bevatten. Deze metadata bevatten de naam van de auteur, de data waarop het document werd bewerkt en met welke software het werd gecreëerd. De lezer kan dus ook zien wanneer en hoe je het document hebt aangepast. Als je dat niet wilt, kun je de metadata verwijderen. Dat is mogelijk met de betaalde versie van Adobe Acrobat (Pro). Open Bestand in het menu. Ga vervolgens naar Eigenschappen en Beschrijving. Om alle metadata te verwijderen klik je nu op Extra Metadata, daarna op Geavanceerd en tot slot op Verwijder Alles. Heb je geen betaalde versie van Adobe Acrobat, dan kun je ook gebruikmaken van online tools als PDFYeah of Pics.io DAM.

IP-adressen

Een IP-adres is een unieke cijfercode die je van je internetprovider krijgt toegewezen. Zoek op ‘wat is mijn IP-adres’ om erachter te komen welke code bij jou hoort. Als een hacker jouw IP-adres achterhaalt, kan hij deze gebruiken voor bijvoorbeeld een DDoS-aanval. Hoewel je IP-adres geen exacte locaties en persoonlijke gegevens bevatten, kunnen cybercriminelen het wel gebruiken om het plaatje compleet te krijgen. Ze hebben zelfs middelen tot hun beschikking om via je IP-adres je hele apparaat over te nemen. Met een VPN kun je je eigen IP-adres afschermen. Omdat de VPN ook zorgt voor encryptie van je dataverkeer, voorkom je dat onbevoegden je gegevens kunnen onderscheppen en lezen. Aangezien je je als professioneel schrijver ook te houden hebt aan privacywetgeving, is een VPN eigenlijk onmisbaar.

Back-ups

Je hebt maanden gewerkt aan een manuscript. Dan wordt je computer gehackt en ben je in een klap al je werk kwijt. Dit is natuurlijk de grootste nachtmerrie van iedere professional. Zorg er daarom voor dat je van alle bestanden een back-up hebt gemaakt. Een goed idee is om je werk op te slaan in een cloud als Google Drive, OneDrive of Dropbox.

Phishing

Cybercriminelen kunnen zich voordoen als bijvoorbeeld een uitgever. Je ontvangt dan een op het eerste oog betrouwbaar bericht met een link of een bijlage. De link leidt je naar een nepwebsite waar je persoonlijke informatie of wachtwoorden moet invullen. De bijlage kan malware bevatten die automatisch malware op je computer installeert, zodra je erop klikt. Klik dus nooit zomaar links of bijlages aan, maar controleer eerst of de afzender ook echt degene is die hij pretendeert te zijn. Het e-mailadres kan aanwijzingen bevatten. Maar de beste manier is nog steeds om de telefoon op te pakken en zelf met de betreffende uitgever te bellen.