Schrijven op openbare plaatsen

Iedereen heeft zijn eigen rituelen, plaats, zithouding en inspiratiebronnen om te kunnen schrijven. Veel van die gewoonten zijn ooit uit noodzaak begonnen en daarna onderdeel geworden van de werkwijze. Sommige schrijvers werken nog steeds met pen en papier, omdat ze dit gewend zijn. Anderen schrijven altijd in de trein onderweg van en naar hun werk. 

Zelfs het romantische plaatje van schrijven in een cafeetje is waarschijnlijk ontstaan uit de noodzaak om geld te besparen. Jean-Paul Sartre begon te schrijven in Café de Flore omdat het een goede kolenkachel had. En hoeveel mensen zaten 10 jaar geleden specifiek bij Starbucks te werken omdat er nergens anders goede gratis wifi te krijgen was?

Natuurlijk zijn er ook schrijvers zoals J.K. Rowling die niet uit noodzaak op openbare plaatsen schrijven, maar zweren dat een cafeetje de ideale werkplaats is, omdat je zelf geen koffie hoeft te zetten en je je niet hoeft te voelen alsof je eenzaam opgesloten bent. 

Wat zijn de voordelen van schrijven op openbare plaatsen?

Psychologen zeggen dat om een rol te internaliseren, deze moet worden waargenomen. In andere woorden, schrijvers zouden de behoefte hebben om erkend te worden en willen dat anderen zien dat ze ‘echt werken’.

Creatieve geesten zullen echter eerder zeggen dat het voor hen gemakkelijker is om zich te concentreren in het openbaar. De achtergrondgeluiden zorgen voor het juiste niveau van witte ruis, terwijl de stilte thuis en het staren naar huishoudelijke taken die nog gedaan moeten worden juist averechts werken.
Als je een tafeltje in een hoekje van een cafeetje hebt en gemakkelijk andere mensen kunt observeren, kan dit ook leiden tot inspiratie. De klanten en hun taalgebruik of manieren kunnen allemaal leiden tot nieuwe karakters en dialoog in een verhaal. 

De nadelen van het schrijven in het openbaar

Er zit vaak een tijdslimiet aan het schrijven in het openbaar. Veel schrijvers zijn bang dat ze langer blijven dan dat ze welkom zijn in het cafeetje. Hoelang kun je werkelijk zitten met een enkel kopje koffie? En hoeveel koppen koffie ben je bereid om te drinken? En als je graag in de trein schrijft, ben je erg gebonden aan de vertrek- en aankomsttijden. Misschien heb je net de juiste woorden gevonden als de trein bij jouw station aankomt en heb je geen tijd om het nog te schrijven.

Mensen kunnen ook afleidend zijn. Soms zijn er luidruchtige mensen die de aandacht trekken of kennissen die graag een praatje komen maken. Je hebt weinig controle over je omgeving en de sfeer in een openbare ruimte kan snel veranderen met de komst of het vertrek van een paar personen. 

Een laatste nadeel is dat je je werk moet transporteren. Als je met een tablet of laptop werkt, heb je ook een goede internetverbinding nodig. Teksten opslaan op je apparaat is natuurlijk mogelijk, maar minder bestendig tegen verlies. Je apparaat kan immers schade oplopen of kwijtraken. Het is altijd beter om je teksten op te slaan in de Cloud. 

Veilig internet tijdens het schrijven in het openbaar

Zorg dat je een veilige internetverbinding gebruikt als je zit te schrijven. De veiligste verbinding is een 4G/5G dataverbinding. Als dit echter buiten je budget valt en je juist in een cafeetje zit te schrijven vanwege de gratis wifi, bedenk dan dat openbare wifi de minst veilige manier is om te internetten. Je hebt minimaal een VPN nodig om je apparaat en je gegevens te beschermen tegen hackers en oplichters. 

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al je internetverkeer versleutelt en omleidt via een VPN-server. Maandelijkse pakketten van VPN-diensten zijn aanzienlijk goedkoper dan datapakketten van internetproviders. Bovendien zijn er regelmatig goede aanbiedingen en zelfs mogelijkheden om een gratis VPN te krijgen.