Overtuigende productomschrijvingen maken met deze 10 tips

Als (freelance) schrijver kun je voor verschillende klussen worden ingehuurd. Misschien moet je voor een klant productomschrijvingen maken en heb je dat nog nooit eerder gedaan. 


Productomschrijvingen zijn voor bedrijven zoals webshops onmisbaar. Het is dé manier om klanten te overtuigen van een product of dienst. Webwinkelsucces.nl schreef hier meer over de beste productomschrijvingen maken met 25+ voorbeelden. We lichten tien tips uit in dit artikel, zodat je een goede start kunt maken.

1. Bepaal de doelgroep van het product

Om klanten over te halen om een product te kopen, moet je eerst weten wat de doelgroep precies is. Daarom ga je eerst aan de slag met je doelgroep bepalen. Vervolgens schrijf je een tekst waarbij je de potentiële klant persoonlijk aanspreekt. Kijk naar de leeftijdsgroep en het soort publiek om zo te bepalen of je ‘u’ of ‘jij’ kunt zeggen. Bepaal hier ook of je formeel of een beetje informeel kunt schrijven.

2. Doe aan storytelling in de omschrijving

Mensen vinden het fijn wanneer ze zich kunnen herkennen in een verhaal. Daarom is het belangrijk om aan storytelling te doen in je productomschrijving. Hierdoor vergeten klanten bijna dat ze iets aan het kopen zijn en worden ze meegezogen in een verhaal. Weet je niet goed hoe je moet beginnen met storytelling? In dit artikel lees je meer over storytelling en waarom dat belangrijk is.

3. Maak unieke productomschrijvingen

Tegenwoordig kun je bijna alles online aanschaffen. Dat betekent dat je als bedrijf of webshop op moet vallen; wil je dat een klant een aankoop doet via jouw website. Zorg er daarom voor dat je unieke productomschrijvingen maakt. Kijk vooral eens naar andere productomschrijvingen van hetzelfde product op andere websites. Probeer origineler en persoonlijker te zijn dan die omschrijvingen om zo te scoren.

4. Zorg voor een opsomming

Online shoppers scannen vaak wanneer ze iets willen kopen. Dat betekent dat je vooral niet met hele lange teksten moet komen, maar dat je korte en pakkende zinnen met alle nodige informatie moet plaatsen. Wanneer je de eigenschappen of kenmerken van een product wilt beschrijven, doe je dit dus het liefst in een duidelijke opsomming. Dat scheelt de klant tijd, waardoor ze sneller op kopen over zullen gaan.

5. Duidelijk zichtbare voordelen

Het zijn niet alleen de kenmerken die je in een opsomming bij de producttekst moet hebben staan. Om een klant over te halen, is het wel zo slim om de voordelen van een product of dienst op te sommen. Gebruik ook daarvoor een handige opsomming waarin je alle voordelen overzichtelijk bij het product hebt staan. Plaats de voordelen hoger dan de kenmerken, zodat klanten met een positief gevoel verder gaan lezen.

6. Denk aan zintuiglijke bijvoeglijke naamwoorden

Een goede productomschrijving is niet compleet zonder een aantal zintuiglijke bijvoeglijke naamwoorden. Dat zijn bijvoeglijke naamwoorden die de zintuigen prikkelen. Dergelijke woorden helpen om een product meer te ervaren met je neus, ogen en zelfs met je gevoel. Dat doe je onder andere door woorden zoals zacht, smaakvol, kruidig, handgeplukt en vers geperst te gebruiken.

7. Zoekwoordenonderzoek voor SEO

Net als alle andere content op het internet ontkomen productomschrijvingen niet aan SEO. Zorg er daarom voor dat je productomschrijvingen SEO-vriendelijk zijn waardoor ze hoger in Google scoren. Dat doe je door vooraf een zoekwoordenonderzoek te doen waarbij je kunt zien welke woorden en welke woorden niet scoren in de zoekmachines. Daarmee verbeter je de positie van de webshop of de website in Google.

8. Langere tekst? Gebruik alinea’s en kopjes

Sommige producten ontkomen niet aan een langere tekst. Over bepaalde apparaten of diensten is gewoon veel te vertellen. Er is an sich niks verkeerds aan een langere tekst, maar je wilt voorkomen dat mensen afhaken omdat er zo’n lange tekst staat. Deel je productomschrijving daarom op in alinea’s en gebruik hierbij tussenkopjes. Hier is het resultaat van je zoekwoordenonderzoek ook weer erg handig: gebruik de belangrijkste woorden in de tussenkopjes voor een hogere positie in Google.

9. Wees visueel met afbeeldingen

Als schrijver denk je waarschijnlijk vooral aan het tekstuele gedeelte. Om een productomschrijving helemaal aantrekkelijk te maken, mag je de nodige afbeeldingen ook zeker niet vergeten. Mensen willen immers een echt beeld van wat ze eventueel willen gaan kopen. Meestal heeft de advertentie of productpagina zelf al een of meerdere foto’s. Schroom zeker niet om afbeeldingen toe te voegen in de lopende tekst voor extra visuele prikkeling.

10. Maak tabellen met prijsvergelijkingen

Tot slot is het goed om te weten dat je je productomschrijvingen nog aantrekkelijker kunt maken door te laten zien dat het aanbod in de desbetreffende shop het meest voordelig is. Dat doe je met behulp van een tabel met prijsvergelijkingen. Hierin geef je de prijs van het product in de webshop weer evenals de prijs van het product bij de concurrenten. Ook kun je hier andere factoren in vermelden zoals de verzendkosten en de levertijd.