Afbeelding

Bootje op pagina

Pixabay

Wil je graag weer beginnen met schrijven en ben je op zoek naar nieuwe perspectieven voor een origineel verhaal? Kijk dan eens naar de opties buiten jouw vertrouwde omgeving en stap uit je comfortzone. Door de geschiedenis heen zijn er veel mensen op allerlei manieren geïnspireerd geraakt door de oceaan. De oceaan heeft iets magisch; de adembenemende golven, het parelwitte stranden en het eindeloze uitzicht dat je aan de oppervlakte kan zien. En daar stopt het niet; onder de zichtbare oppervlakte ligt een verborgen, maar schitterende onderwaterwereld die bij velen een nieuwsgierigheid naar het onbekende aanwakkert.

Vanaf een boot kan je naar de mooiste plekken varen en de indrukwekkende omgeving zowel boven als onderwater vanuit een nieuw perspectief bekijken. Huur een boot en breng een dag of zelfs een week op het water door. Nou hoef je natuurlijk niet gelijk net als Darwin een hele evolutietheorie op papier te zetten, maar het is interessant om te zien welke nieuwe ideeën het jou kan brengen. Of je nu gedichten, korte verhalen, boeken, fictie of non-fictie schrijft, de oceaan kan ook voor jou een indrukwekkende bron van ideeën zijn. Misschien kunnen de verhalen van andere reizigers, die hun inspiratie bij het water vonden je al inspireren.

Laura Dekker - Een meisje, een droom

Waarschijnlijk heb je Laura Dekker een aantal jaar geleden wel in het nieuws langs zien komen. Op haar 16e werd ze de jongste solozeiler rond de wereld. In september 2019 verscheen haar boek over deze uitzonderlijke reis Een meisje, een droom. Ze start haar verhaal gelijk met een pakkende zin; ‘Als je graag de andere kant van de wereld wilt zien, kun je twee dingen doen. Je kunt de wereld op zijn kop zetten of zelf naar de andere kant gaan. In haar boek deelt ze haar verhalen over wat ze aan boord van haar boot Guppy heeft meegemaakt op een interessante en bijzondere manier. Haar vechtlust en doorzettingsvermogen inspireert vele andere zeilers om ook hun dromen te volgen.

Dorien Brouwers - Sail

Het boek Sail is een Engelstalig kinderboek geschreven door Dorien Brouwers. Dit prentenboek laat kinderen kennis maken met de oceaan en de schitterende onderwaterwereld. Het boek combineert prachtige tekeningen met subtiele, maar toch diepgaande levenslessen. Dit boek laat zien dat de oceaan je ook kan inspireren tot simpele, maar indrukwekkende boeken. 

Charles Darwin - The Voyage of the Beagle

Als er een verhaal inspirerend is, is het wel dat van Charles Darwin. Als kind toonde Darwin al veel interesse in dieren en de natuur. Uiteindelijk besloot zijn vader dat Darwin priester moest worden. Darwin studeerde af op 22-jarige leeftijd, maar besloot om in plaats van in de kerk te werken, mee te gaan met een ontdekkingsreis met het zeilschip HMS Beagle. Tijdens zijn reis ziet hij vele planten en dieren, hij raakt geïnspireerd en verzamelt alles wat hij tegenkomt. Ondertussen schrijft hij over zijn reis, een verhaal dat hij jaren later publiceerde als het reisverslag The Voyage of the Beagle. De belangrijkste uitkomst van zijn reis is natuurlijk zijn evolutietheorie, geïnspireerd door de vinken van de Galapagos-eilanden. Hij publiceerde dit werk pas ruim 20 jaar na zijn reis.

Henk van Zuiden - De Wadden in gedichten

Om geïnspireerd te raken door de zee of het water hoef je niet ver te reizen. De grote meren en zeeën die in en rondom ons eigen landje te vinden zijn, vormen voor velen een inspiratiebron. Zo ook voor Henk van Zuiden, hij maakte een verzamelboek met verschillende gedichten over de Wadden, zowel over de zee als de eilandjes. Geschreven door dichters, eilandbewoners en vakantiegangers.

Om nieuwe ideeën op te doen voor zowel gedichten, verhalen of boeken kan je ook zelf het water op gaan. Een boot huren in Friesland is de ideale manier om zelf ook inspiratie op te doen in ons mooie landje. Vanaf hier kan je naar de Waddenzee varen of vele verschillende steden op een unieke manier vanaf het water bekijken. Geniet van de Waddenzee of de Friese meren en typisch Hollandse landschappen.

Robin Lee Graham - Dove

Misschien heb je al eerder van hem of zijn boek en film gehoord. Robin Lee Graham is een Amerikaanse zeevaarder die in 1965 op 16-jarige leeftijd samen met twee kittens Joliette en Suzette zijn solo zeilreis rond de wereld begon. Vijf jaar en ruim 50.000 afgelegde kilometers verder keert hij terug naar California, samen met zijn vrouw en dochter. Hij schrijft zijn boek, Dove, over zijn buitengewone ervaringen aan boord. Zijn overwinningen, maar ook de dingen die hij moeilijk vond en waar hij tegenaan is gelopen. Zijn verhaal is bijzonder, meeslepend, interessant en werd hierdoor al snel een populair boek voor zeevaarders, maar ook andere geïnteresseerde.

Ga zelf op avontuur

Zoals je ziet hebben vele schrijvers inspiratie opgedaan wanneer ze buiten hun comfortzone stappen. Waag ook een sprong in het diepe en stap zelf aan boord van een boot. Ontdek de natuur en doe inspiratie op voor jouw volgende stuk/boek.