Met deze 6 tips word je als schrijver een stuk productiever

Steeds meer mensen besluiten om te gaan schrijven. Maar, of je nu een boekenreeks schrijft of juist met gedichten aan de slag gaat; voor sommigen kan schrijven ook erg intimiderend zijn. Toch hoeft het dat zeker niet te zijn. Met de juiste tips en trucs kunnen zelfs de meest onervaren schrijvers productiever worden. In deze post delen we zeven eenvoudige, maar effectieve manieren om je schrijfproces soepeler te laten verlopen. Van afleidingen wegleggen tot voor een ergonomisch bureau gaan, deze tips zullen je helpen om een efficiëntere schrijver te worden en meer te bereiken in minder tijd. Lees dus snel verder om aan de slag te gaan.

Laat de zon je nooit storen

De eerste tip die we je mee willen geven om als schrijver een stuk productiever te worden, is om ervoor te zorgen dat de zon je nooit stoort. Hoewel zonlicht goed is voor je inspiratie als schrijver, zal een felle zon het moeilijk maken om je goed te kunnen concentreren of te zien wat je precies op je computerscherm aan het typen bent. Daardoor zul je een stuk langzamer schrijven. Daarom is het slim om goede rolluiken aan te schaffen en zo de felheid van het zonlicht te beperken. Via plekken als Zonweringfabriek kun je dit soort maatregelen vaak voor een mooie prijs nemen.

Kies voor een ergonomisch bureau

Ten tweede kan een ergonomische werkplek van pas komen als schrijver. Dit is een type bureau en stoel die zijn ontworpen om de houding en het comfort van de gebruiker te verbeteren. Met een ergonomisch bureaustoel kan je als schrijver de zitting helemaal naar eigen voorkeur aanpassen. Dit maakt het makkelijker voor je om te typen en een toetsenbord te gebruiken zonder je polsen of armen te belasten. Een ergonomisch bureau heeft een werkblad op een fijne hoogte die eventueel aangepast kan worden en een tafelblad met afgeronde randen. Een scherp, gehoekt bureaublad gaat op den duur pijn doen aan je armen/polsen. De juiste werkhouding is belangrijk om vermoeidheid te verminderen en de productiviteit te verhogen en met een ergonomisch bureau bereik je dit effect.

Schrijf in een omgeving zonder geluidsoverlast

Verder kan schrijven in een omgeving zonder lawaai je helpen om efficiënter met je tijd om te gaan. Zonder afleidingen zoals gesprekken of achtergrondgeluiden kunnen schrijvers zich focussen op het schrijven en zich concentreren op hun taken. Hierdoor zal je meer tijd en moeite besteden aan het uitwerken van ideeën en je beter kunnen focussen op het produceren van kwalitatief hoogstaande content. Een omgeving zonder lawaai helpt ook om een gevoel van rust te creëren, wat de creativiteit en productiviteit ten goede komt. Door in een omgeving zonder lawaai te schrijven, kun je een sfeer creëren die bevorderlijk is voor het schrijven. 

Ga voor een snelle computer

Tevens zal een snelle computer je als schrijver helpen om productiever te worden omdat je taken sneller kan voltooien. Een computer die zowel snel opstart als programma’s opent en die snel tussen vensters kan schakelen, zorgt voor een efficiëntere workflow. Bovendien kunnen schrijvers met een snelle processor en veel geheugen grote documenten bewerken of complexe afbeeldingen maken zonder dat het programma vastloopt of vertraagt. Dit alles draagt bij aan een hogere productiviteit voor de schrijver en vermindert ook de stress omdat er minder tijd wordt besteed aan het wachten op bepaalde computerprogramma’s.

Leg alle afleidingen ver weg

Als vijfde zal je productiviteit een boost krijgen door alle afleidingen weg te stoppen. Veel schrijvers worden in hun werk gehinderd door afleidingen. Denk dan bijvoorbeeld aan notificaties die je op je computer of mobiele telefoon ontvangt of de verleiding om een leuk filmpje te kijken in plaats van aan de slag te gaan. Om van dit probleem af te komen, is het aan te raden om al je afleidingen ergens ver weg te stoppen.

Stel specifieke schrijfdoelen en deadlines

Tot slot is het slim om specifieke schrijfdoelen en deadlines te stellen. Door te definiëren wat je wil bereiken betreffende het aantal woorden, het onderwerp, of andere meetbare doelen, kan je eenvoudiger een groter project opdelen in kleinere en meer beheersbare taken waaraan je vervolgens kan werken. Door concrete en haalbare doelen te identificeren kan een schrijver zijn energie richten op het bereiken van die doelen, in plaats van overweldigd te worden door het grootschalige project als geheel. Bovendien kan, wanneer je doel bereikt is, het gevoel van voldoening motivatie bieden voor het stellen en bereiken van je verdere doelen. Dit is daarom zeker een tip waar je als schrijver van gebruik moet maken wanneer je merkt dat je nog niet productief genoeg bent.