Afbeelding

Boek valt open

Pexels

Jouw eigen boek uitgeven; zo ga je te werk

Schrijvers stoppen maanden of zelfs jaren in het creëren van een verhaal dat inspireert. Goede verhalen slepen de lezer mee, geven ruimte om je in te beelden in de karakters en zorgen voor een goede afwisseling tussen aangrijpende, intense en rustige hoofdstukken.

Wanneer het eindelijk tijd is om het boek te delen met de wereld, komt de vraag waar en hoe men dit doet naar boven. Hier staan een aantal dingen beschreven waar je rekening mee moet houden tijdens het proces van een boek uitgeven

Een uitgeverij benaderen

Veel schrijvers kiezen ervoor om aan de slag te gaan met een betrouwbare uitgeverij met ervaring in het uitgeven van allerlei soorten schrijfwerken. Deze bedrijven kunnen een groot gedeelte van het uitgeven van een boek verzorgen. Zo ondersteunen zij bijvoorbeeld bij het vormgeven van de opmaak en/of lay-out en kunnen zij persoonlijk advies leveren. 

Benaderen van een uitgeverij kan, vooral wanneer dit de eerste keer is, vrij intimiderend zijn. Uitgeverijen zijn echter gewend aan schrijvers die geen ervaring hebben met het uitgeven van een boek en zullen daardoor extra uitleg geven over het proces dat zij doorlopen. Als schrijver word je volledig door het uitgeven heen geleid, met persoonlijk advies, ondersteuning en het publiceren van het boek.

Liever zelf de touwtjes in handen? Dat kan!

Sommige schrijvers houden liever wat meer controle over de situatie en geven hun eigen boek uit. Vooral voor schrijvers die zelf bomvol ideeën zitten met betrekking tot de uitgave, kan het lastig zijn om dit proces over te leveren aan een externe partij. Daarom is uitgeven in eigen beheer ook een optie.

Veruit de eenvoudigste manier om een boek in eigen beheer uit te geven, is door het verhaal als e-book te publiceren. Kosten worden hiermee sterk beperkt. Het drukken, vormgeven van de omslag en distribueren, processen die aardig wat kosten kunnen maken, worden vermeden. 

Printing on demand is een andere mogelijkheid om een boek uit te geven. Bij printing on demand worden er uitsluitend boeken gedrukt wanneer hier vraag naar is. Dit voorkomt een overschot aan boeken, aangezien gedrukte werken op voorraad worden gehouden voordat deze verkocht worden. Printing on demand wordt gezien als een minimale investering, waaruit veel geld en populariteit te halen is. 

Voorbereidingen treffen en een uitgeverij uitkiezen

Om het proces van een boek uitgeven zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het als schrijver het belangrijkst om de nodige voorbereidingen te treffen voordat je op een uitgeverij afstapt. Zorgen dat het boek volledig af is, staat hierbij op nummer één. Daarnaast is het ook verstandig om na te denken over de opmaak en omslag, zodat je met een idee aankomt bij de uitgeverij. 

Genre kan bepalend zijn tijdens het uitkiezen van een uitgeverij. Over het algemeen zijn er een aantal hoofdgenres die onderscheiden kunnen worden. Sommige uitgeverijen zijn meer thuis in het ontwerpen en drukken van thrillers en horrors, terwijl anderen meer ervaring hebben met romans en fantasie boeken. Afhankelijk van het genre van jouw boek, kan hier rekening mee gehouden worden.

Internationaal jouw boek uitgeven

Boeken kunnen zowel nationaal als internationaal uitgegeven worden. Sommige schrijvers hebben de ambitie om internationaal door te breken met hun verhaal, maar moeten hierdoor wel rekening houden met de taalbarrière. Verhalen moeten vertaald worden voordat deze in het buitenland uitgegeven kunnen worden. Ook kan er een internationale uitgever gezocht worden die bereid is jouw boek uit te geven en het verhaal de wereld in te brengen.