Afbeelding

Boeken liggen open met decoratieve gedroogde planten

lil artsy via Pexels

Je eigen boek drukken in kleine oplage? Zo doe je dat

Heb jij er wel eens over nagedacht om een boek te laten drukken? Veel Nederlanders zouden dat best graag willen. Misschien heb jij ook al wel jaren een goed idee voor een kookboek, een reisdagboek of een jaarboek! Goed nieuws: het is gewoon mogelijk om vandaag een boek te laten drukken.

Je hebt namelijk geen uitgeverij nodig om een eigen boek te laten drukken. Ook is het niet nodig om een boek in honderden of duizenden exemplaren te bestellen. Wat dacht je van een boek drukken in een kleine oplage? In dit artikel vertellen we je meer over het laten drukken van je eigen boek en wat je hierover moet weten.

Waarom een boek drukken in kleine oplage een aanrader is

Maar: voordat je meer leest over het laten drukken van een boek is het goed om te weten waarom je zou kunnen of moeten kiezen voor een kleine oplage. De kans dat je boek wordt uitgebracht wanneer je bij een uitgeverij aanklopt is helaas heel klein. Uitgevers krijgen dagelijks te maken met tientallen tot honderden aanvragen en hebben zelf een duidelijk plan voor welke boeken ze wel of niet uit gaan brengen. Wanneer je zeker weet dat je een boek, zoals een gedichtenboek of receptenboek, wil laten drukken, raden we je daarom aan het heft in eigen handen te nemen. We zien het steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om een eigen boek uit te brengen in een kleine oplage.

Dat gebeurt niet voor niets, want er zitten nogal wat voordelen aan het drukken van een boek in een kleine oplage. Zo kun je vaak al vanaf één exemplaar aan de slag. Dit betekent dat je geen duizenden euro’s nodig hebt om een boek uit te brengen. Ook hoef je geen grote opslagruimte te hebben of te huren om de boeken in op te slaan. Je kiest er bijvoorbeeld voor om alleen het aantal af te drukken wat je nodig hebt. Dat is perfect voor verschillende soorten mensen: zowel particulieren als verenigingen en professionals in diverse branches hebben baat bij het drukken in een kleine oplage.

Je eigen boek drukken: een handig stappenplan

Natuurlijk laat je niet zomaar een boek drukken. Het is handig om even stil te staan bij wat voor een boek je precies wil maken en wat je dus wil laten drukken. Met het onderstaande stappenplan komt je eigen boek drukken enorm in de buurt.

Stap 1: voor wat voor boek ga je?

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders zouden wel schrijver willen worden, blijkt uit recent onderzoek. Maar: om een schrijver te worden, moet je wel kunnen schrijven. Daarbij moet je vooraf weten wat je zou willen schrijven. Dat geldt ook voor de situatie waarin je al een eigen boek wil drukken. Ga je bijvoorbeeld voor een eigen gedichtenbundel of een soort reisdagboek? Of kies je voor een totaal ander boek, zoals een kookboek, dichtbundel, werkboek of levensverhaal?

Stap 2: beginnen met schrijven van je verhaal

Een deel van de mensen die een boek zou willen uitbrengen, heeft al teksten klaar liggen. Is dat niet het geval? Dan raden we je aan om te beginnen met een heldere indeling, zoals hoofdstukken of thema’s. Zorg ervoor dat het boek logisch en duidelijk is ingedeeld en denk aan het toevoegen van paginanummers, een inhoudsopgave en een voor- en nawoord. Werk het liefst in Microsoft Word of Google Documenten om een goed overzicht te houden van wat je al geschreven hebt.

Stap 3: opmaak van je boek uitbesteden of zelf doen

Bij een boek drukken hoort natuurlijk een opmaak. Sommige mensen hebben een heel duidelijk idee in hun hoofd van hoe het boek eruit moet komen te zien. Maar: de kans is groot dat je een schrijver bent en geen grafisch designer. Wil je een professioneel ogend boek? Dan is het slim om een professionele vormgever in te schakelen. Heb je daar (nog) geen geld voor, dan kun je aan de slag gaan met programma’s zoals Canva waarin je kant-en-klare templates kunt vinden. 

Stap 4: juiste papier en formaat zijn van groot belang

Waar je ook aan moet denken bij een boek drukken en uitbrengen, is het formaat en de afwerking. Gedichtenboeken of verenigingboeken worden meestal in A5-formaat afgedrukt, terwijl fotoboeken of kookboeken in A4-formaat worden gemaakt. Kijk ook zeker naar het materiaal van de cover: ga je liever voor een flexibele en voordelige softcover? Of kies je voor een luxer materiaal en ga je voor een hardcover? Wat betreft papier heb je ook de nodige keuze: zo is crèmekleurig papier perfect voor een goed leesbare tekst en kies je bij verhalen het liefst voor mat papier. Bij kookboeken past wit, glanzend papier juist weer goed.

Stap 5: boek drukken en zelf verspreiden of verkopen

Als laatste stap is het natuurlijk belangrijk om je boek te laten drukken. Ga op zoek naar de juiste drukpartner en bekijk altijd de voorbeelden, zodat je weet wat je kunt verwachten qua kwaliteit. Heb je je boek eenmaal in handen? Dan is het aan jou om ermee te doen wat je wilt. Je kunt het boek cadeau geven aan vrienden en familieleden, bijvoorbeeld als mooie herinnering aan je trouwdag, of je besluit om het boek te verkopen, bijvoorbeeld via je eigen website of via verkoopkanalen. Kortom: met de juiste voorbereiding en kennis kun je ook van jouw droom en idee werkelijkheid maken