Wat zijn leuke cadeau-ideeën om te geven aan een vriend die schrijver wil worden, of er al eentje is? Misschien zit er zo’n schrijver in jouw vriendengroep! Want stel nou dat jij geen doorsnee vrienden hebt die nergens heen gaan met hun leven, steeds maar weer hetzelfde werk doen en tevreden zijn met het salaris dat ze krijgen. Nee, wat nou als jouw vrienden allerlei dromen hebben: ze willen mooie dingen bedenken en maken… en een boek schrijven is toevallig een van de dingen die daar perfect bij past. De kans is groot dat onder jouw vrienden zo’n dream chaser zit. Wat kun je hem of haar geven? We laten de inspiratie hier aan je zien:

Hieronder vind je speciaal geselecteerde cadeau-ideeën, elk voorzien van een uitgebreide toelichting.

1. Notitieboek

Hoewel we in een digitaal tijdperk leven, gaat er niets boven het gevoel van pen op papier. Dat is toch wel echt het ultieme schrijversgevoel. Bovendien is het hierdoor veel meer afleidingsvrij dan een laptop. Geef wel meteen een luxe notitieboek. Dat wil zeggen: dik, zuurvrij papier dat perfect is voor zowel snelle notities als diepgaande gedachten. Geef er eentje die duurzaam, stijlvol en gemakkelijk is om mee te nemen. Of weet je dat deze vriend van privacy houdt? Kies dan voor een stijlvol dagboek met slot.

2. Kwalitatieve pennen

Schrijven voelt zoveel bevredigender met een kwaliteitspen. Een vulpen van Parker of een luxe balpen van Cross kan een leven lang meegaan, en sommige schrijvers krijgen er een speciaal soort gevoel van: een gevoel dat het hen helpt beter en vloeiender te schrijven. Ook al is het een symbolisch cadeau: juist dat speciale gevoel is zo belangrijk bij het geven van een cadeau, en bij het worden van een schrijver.

3. Boeken over schrijven

Een goede schrijver blijft altijd leren. Titels zoals "The Elements of Style" van Strunk & White bieden tijdloze adviezen over helder schrijven, terwijl "On Writing" van Stephen King inzicht geeft in het leven en de gewoonten van een succesvolle auteur. Maar ook als we binnen de grenzen kijken, vinden we een recente topper: Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit schreven een briljant boek  voor wie een succes wil maken van zijn non-fictieboek: “Het Bestsellerboek - De mythe ontkracht: hoe je eerlijk op 1 komt en van je businessboek een succes maakt”. Voor meer boeken over schrijven moet je hier zijn!

4. Schrijfsoftware

In een wereld die steeds meer digitaliseert, kunnen programma's zoals Scrivener en Final Draft helpen bij het organiseren van ideeën en het structureren van verhalen. Deze software is speciaal ontworpen met schrijvers in gedachten en biedt tools die verder gaan dan traditionele tekstverwerkers. Een slim en origineel cadeau-idee!

5. Cursussen en workshops

Een cursus of workshop kan een schrijver nieuwe technieken leren of zijn bestaande vaardigheden aanscherpen. Dit kan een lokale avondcursus zijn, of een meer intensieve online masterclass van bekende auteurs. Tegenwoordig zijn er talloze opties te vinden. Zoek online maar eens op “online schrijfcursus” en je krijgt al leuke videocursussen en online communities te zien die heel leuk zijn om cadeau te geven.

6. Tijdschriftabonnementen

Het toonaangevende tijdschrift voor schrijvers in Nederland is Schrijven Magazine. Dit tijdschrift bevat prachtige inzichten in de hedendaagse literaire wereld, maar ook tips om nog beter te schrijven. Het is zowel een bron van inspiratie als een kans voor schrijvers om hun eigen werk gepubliceerd te zien, omdat ze hierdoor nog meer gemotiveerd worden.

7. Een stilte-retraite

Creativiteit ontstaat vaak in stilte. Dit is niet zomaar een losse kreet, maar het is wetenschappelijk bewezen en internationaal onderschreven. Een retraite, weg van de dagelijkse afleidingen, kan een schrijver de rust en focus geven die nodig is om diep in hun project te duiken of zelfs om een nieuw idee te ontdekken.

8. Boekensteunen

Naast het schrijven zijn veel auteurs ook fervente lezers. Stijlvolle, artistieke boekensteunen kunnen helpen bij het organiseren van hun collectie en voegen een persoonlijk tintje toe aan hun werkruimte.

9. Een vintage typemachine

Voor de schrijver die een vleugje nostalgie waardeert, biedt een vintage typemachine een unieke schrijfervaring. Het is niet alleen een prachtig decorstuk, maar het kan ook een inspirerend zijn.

10. Schrijverssieraden

Dit is een subtiele manier voor schrijvers om hun passie te tonen. Kettingen, armbanden of pins met literaire thema's kunnen een gespreksonderwerp zijn en dienen als dagelijkse inspiratie. Een briljant cadeau voor schrijvers dus!

11. Aangepaste boekenleggers

Een klein, maar doordacht cadeau. Een op maat gemaakte boekenlegger kan een foto, quote of illustratie bevatten die de schrijver inspireert of herinnert aan speciale momenten. Wellicht print je wel een foto van de schrijver zelf op een boekenlegger.

12. Koffie- of theepakket

Elke schrijfsessie wordt beter met een warm drankje. Een selectie van fijne theesoorten kan energie geven voor de late nachten en vroege ochtenden waarin deze vriend heerlijk aan het schrijven is. Vooral van matcha en ginkgo biloba-thee is wetenschappelijk bewezen dat ze bijdragen aan een hogere concentratie.

Dat waren ze dan: 12 leuke ideeën voor het kiezen van een passend cadeau voor vrienden die schrijven of willen gaan schrijven. Succes met het kiezen van het ideale presentje!