Afbeelding

Schrijven en sporten

Pexels

Als schrijver breng je veel tijd zittend, achter je computer door. Zeker wanneer je helemaal in de schrijfflow zit, is het lastig je plekje te verlaten. Logisch ook, want inspiratie komt niet vanzelf wanneer je het wil. Heb je het juiste ritme te pakken dan kan het zomaar zijn dat je in de dagen erna haast geen stappen maakt. Ook schiet het gezonde koken er dan waarschijnlijk bij in. Je bestelt snel een maaltijd die je zonder erbij na te denken naar binnen werkt. Het lijkt misschien niet alsof schrijven intensief werk is, je zit immers het meeste van de tijd op een stoel. Toch kun je aan het einde van de dag behoorlijk uitgeblust zijn. Het vraagt mentaal gezien veel van je. Hoe zorg je ervoor dat je als schrijver dan toch fit blijft? Gebaseerd op de tips van Silvia van Verantwoord Afvallen vind je hieronder een aantal tips om fit te blijven of worden.

Verantwoord afvallen

Doordat je veel tijd doorbrengt achter de computer en je opgaat in het werk, kan het zijn dat je weinig beweegt. Als je dan ook nog eens structureel teveel calorieën binnenkrijgt, dan kan het dus best gebeuren dat je als schrijver ongemerkt wat kilo’s aankomt. Wil je die kilo’s daarna weer kwijt, kies dan wel voor verantwoord afvallen. Een crashdieet kan er weliswaar voor zorgen dat je snel de kilo´s verliest, maar ook dat ze er snel weer aan zitten. Afvallen kun je dan ook beter niet als doel stellen, het creëren van een gezonde levensstijl daarentegen wel. Zodra we het woord ‘dieet’ horen, schieten we vaak al direct in de weerstand. Het gevoel hebben dat je bepaalde dingen niet mag eten zorgt er vaak voor dat je daar ineens ontzettende behoefte aan hebt. Ga je voor een algeheel gezonde levensstijl, waarin je ook af en toe lekkere dingen mag eten, dan wordt het al een stuk makkelijker om vol te houden.

Zorg voor voldoende beweging

Heel belangrijk om in gedachte te houden als je schrijver bent, of een ander beroep waarbij je voornamelijk zit, is dat je vaak genoeg ook van je stoel af komt om wat beweging te krijgen. Zitten is eigenlijk heel slecht voor je. Het wordt niet voor niets weleens het nieuwe roken genoemd. Zitten en staan afwisselen kan bijvoorbeeld door een zit/stabureau aan te schaffen. Op vaste tijden, of in ieder geval om de zoveel tijd kun je wat rek- en strekoefening doen om je lichaam wat ontspanning te gunnen. Door het zitten kunnen je benen afknellen of je polsen zeer doen van het vele typen. Er zijn genoeg video’s te vinden die je daarbij kunnen helpen. Je kunt ook iedere dag een bewegingsdoel toepassen. Dit hoeft niet iets heel groots te zijn, dat kan zijn het aan de weg zetten van de groene container of de post halen uit de brievenbus. Heb je een hond, dan is het helemaal ideaal, daarmee word je namelijk verplicht om in ieder geval een paar keer per dag een flinke wandeling te maken. Ook kan los komen van je werkplek ervoor zorgen dat je weer nieuwe inspiratie opdoet als je wel last van hebt een tijdelijke writer’s block.

Gezonde voeding

Naast voldoende beweging is ook letten op je voeding van belang. Zoals eerder aangegeven kom je mogelijk kilo’s aan wanneer je door het schrijven weinig beweegt en wel veel (ongezond) blijft eten. Gezonde voeding is belangrijk voor je lichaam en zorgt ervoor dat je niet aankomt en van binnen gezond blijft. Maak dus de keuze om genoeg groente en fruit en belangrijke vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden en kies waar het kan voor volkoren producten. Zo af en toe wat lekkers is uiteraard gewoon mogelijk, daardoor houd je het leuk voor jezelf en makkelijker vol te houden.

Mentale gezondheid

Een fit en gezond lichaam heeft niet alleen te maken met je daadwerkelijke ´fysieke´ lijf. Ook je mentale gezondheid speelt daarbij een belangrijke rol. Als schrijver kan het zomaar gebeuren dat je dagen lang achter elkaar geen sociale contacten hebt. Bepaalde emoties of gedachtes kun je daardoor wellicht niet kwijt waardoor je in een negatieve spiraal belandt. Het is belangrijk om wel in contact te blijven en te praten met anderen om je gevoel te kunnen uiten en datgene waar je over schrijft even van je af te zetten. Niet alleen is mentale gezondheid goed voor je algehele gesteldheid, het kan je ook helpen als je wat wil afvallen of ervoor wilt zorgen dat je een gezonde levensstijl behoudt. Iemand die goed in zijn of haar vel zit, kan eventuele uitdagingen beter doorstaan.