Afbeelding
John-Mark Smith via Pexels
John-Mark Smith via Pexels
Het ontvangen van een brief is eigenlijk heel leuk, maar tegenwoordig ontvangen we vrijwel alles per e-mail. Toch is deze trend een uitgelezen kans om de kunst van het schrijven terug te brengen en jouw bedrijf op een unieke manier extra in de kijker te zetten.
Als er een event op de planning staat voor zakelijke klanten, zoals een netwerkbijeenkomst of presentatie, dan is het een leuk idee om partners op een persoonlijke manier uit te nodigen. Denk aan een handgeschreven uitnodiging, die je vervolgens per post in plaats van e-mail verstuurd. Als er veel genodigden zijn, dan kun je ervoor kiezen om de uitnodigingen met basisinformatie te laten drukken, om vervolgens een kleine handgeschreven extra tekst toe te voegen. Iets persoonlijks, om de onderlinge zakenrelatie te versterken. Verstuur de kaarten in een envelop met logo, zodat ontvangers meteen zien van wie dit persoonlijke bericht afkomstig is. Iets dat je natuurlijk ook kunt doen voor het versturen van een felicitatie, waarmee we zijn beland bij de volgende tip.
Een andere gelegenheid waarbij een persoonlijk berichtje veel waardering zal opleveren, is het versturen van een handgeschreven felicitatie. Tegenwoordig ontvangen we vrijwel alleen maar e-mailtjes of appjes als we jarig zijn. Het versturen van een persoonlijke felicitatie aan zakenpartners en -relaties is dus iets dat de ander niet snel zal vergeten. Wat je overigens kunt doen bij een verjaardag, maar ook bij het bereiken van een mijlpaal of als bedankje voor een samenwerking. Waarmee we komen bij het volgende idee.
Relatiegeschenken zijn een veelgekozen manier om iemand anders te bedanken of in het zonnetje te zetten. Ook deze zijn nog leuker om te krijgen als ze voorzien zijn van een persoonlijke touch. Dit kan een handgeschreven kaartje zijn, maar ook een inscriptie op de lege pagina van een boek of op het etiket van een flesje wijn. Het is tenslotte de boodschap die telt. Als een relatiegeschenk met de post wordt verstuurd, kun je ook een boodschap schrijven op de binnenzijde van de verzenddoos, zodat deze meteen zichtbaar is zodra de ontvanger het pakje opent.
Hoewel dit niet zozeer een tip is voor het toepassen van het persoonlijk aanschrijven, kan het wellicht toch van pas komen. Bijvoorbeeld als je liever niet de eigen naam gebruikt bij het toepassen van een van de voorgaande voorbeelden. In dat geval kun je kiezen voor een fictief personage of schrijven vanuit de mascotte van het bedrijf.
Wellicht is er wel een kantoorhond die deze taak op zich kan nemen. Of verzin een fictief karakter dat je kunt gebruiken voor het ondertekenen van handgeschreven kaarten, brieven en/of enveloppen. Dit kan je als schrijver ook een creatieve boost geven, aangezien het soms makkelijker is om op een grappige of spontane manier iets te schrijven uit naam van zo’n “verzonnen” personage. En als je echt geen inspiratie hebt voor een leuke persoonlijke tekst, dan kun je eens proberen om een haiku te maken. Zoiets als “schrijven is een kunst, een kunst van duizend woorden, die alles zeggen”.