Afbeelding
MART PRODUCTION via Pexels
MART PRODUCTION via Pexels
Dit is een gesponsord artikel van Wineandbarrels.
Wat voor schrijver je ook bent (en hoe goed je ook bent), elke schrijver krijgt er mee te maken: een writer’s block. Het zijn dagen of soms zelfs maanden waarin niks lijkt te lukken. Waar je eerst duizenden woorden per dag schreef, lijken een paar honderd nu al vergezocht. En de woorden die je opschrijft, voelen gewoon niet zo goed meer.
De ideeën zijn op, de motivatie wordt minder en de twijfel wordt alleen maar groter. Hoe doorbreek je deze ban? De kans is groot dat je jezelf dit afvraagt, anders had je namelijk niet op dit artikel geklikt. Gelukkig hebben wij van Wineandbarrels 3 tips voor je opgesteld, zodat jij in enkele uurtjes weer met een lach op je gezicht zit te schrijven.
Een writer’s block kan mentaal zwaar zijn, zeker als je werkt met (strakke) deadlines. Het klinkt dan ook misschien apart om juist op zo'n moment te gaan ontspannen, maar het is echt beter om even wat afstand te nemen van het werk als het niet lukt.
Hoeveel tijd je nodig hebt, is afhankelijk van hoe groot je writer’s block is. De één gaat een middagje uitwaaien op het strand of wandelen door het bos, en vindt dan al meteen hernieuwde energie. Een ander persoon heeft juist een (lang) weekend nodig, vol ontspanning. Even uitrusten en tv kijken, met een heerlijk wijntje op de bank. Je voelt zelf meestal goed aan wanneer je er weer klaar voor bent.
Deze tip gaat goed samen met de vorige, want een fijne ruimte om in te schrijven is een stuk meer ontspannen dan een grauwe omgeving. Er is een goede reden dat bekende schrijvers een hutje huren in de bergen, bossen of vlak bij meren: een fijne schrijfomgeving inspireert. Dat is ook de reden dat schilders- en schrijversdorpen als Bergen, Domburg en Oegstgeest omringd zijn door prachtige natuur.
Maar waar je ook woont, er zijn altijd manieren om van je huis een meer inspirerende plek te maken. Natuurlijk licht is hierbij erg belangrijk. Ga zitten voor een groot raam, in de tuin of voor het balkon. Een mooi uitzicht met veel groen ontspant, zodat je je minder gestrest voelt als de woorden niet uit zichzelf komen.
Maak van de ruimte waarin je schrijft meer eigen. Hang wat schilderijen, foto’s of kunst op die je mooi vindt. Als je vaak schrijft met een lekker glas wijn, overweeg dan wat mooie wijnrekken van Wineandbarrels in de ruimte te zetten, als het past uiteraard. Zorg voor een goede stoel en bureau, zodat je geen last krijgt van je nek of je rug wanneer je uren aan het schrijven bent.
Mochten de vorige tips niet helpen, dan is dit dé tip die je eigenlijk altijd het zetje geeft dat je nodig hebt. Maar het klinkt als zo’n makkelijke tip. “Schrijf maar gewoon wat er in je opkomt.” Alsof het zo makkelijk was, hoor ik je denken. Maar het grootste probleem van schrijvers met een writer’s block is dat ze de woorden maar niet op het (spreekwoordelijke) papier krijgen. Als je gewoon begint met schrijven, en dus niet elk woord wikt en weegt, kom je vanzelf weer in de flow.
Proofread de tekst die je schrijft niet eens. Dit kan je morgen wel doen, wanneer je met een frisse blik kan kijken naar wat je geschreven hebt. Het belangrijkste is dat je eerst weer in de flow van het schrijven gaat zitten. De kwaliteit aanscherpen kan altijd later nog, maar het geraamte staat dan in ieder geval.
Zoals het Nederlandse gezegde dan ook luidt: "Een goed begin is het halve werk.” Dus zorg ervoor dat je begint, door te doen. Want net zoals met zoveel dingen in het leven, is het schrijven vaak niet alleen maar denken, maar simpelweg doen.