Het is de tijd van het jaar waarin de avonden langer worden en de temperaturen dalen, en dat betekent dat het tijd is om jezelf te omringen met de warmte van knusse kerstverhalen. Maar wat maakt nu precies een kerstverhaal knus en onvergetelijk? We delen de 5 essentiële elementen zodat je zelf een geweldig kerstverhaal schrijft.

1. Een sfeervolle setting

Een kerstverhaal begint altijd met een betoverende setting. Of het nu een pittoresk besneeuwd dorpje is of een gezellige blokhut in het bos, de setting vormt het decor voor alle magische gebeurtenissen die zullen plaatsvinden. Denk aan sfeervolle beschrijvingen van met lichtjes versierde straten en knusse open haarden die de harten van de personages verwarmen.

2. Warme personages

Een knus kerstverhaal kan niet zonder warme personages. Of het nu gaat om de wijze oude grootouders, de kinderen die verlangen naar de komst van de Kerstman, of de vriendelijke buurman die altijd een helpende hand biedt, deze personages voegen een speciale warmte toe aan het verhaal.

3. Magische momenten, met een kleine tegenslag

Kerstverhalen staan bol van magische momenten. Deze hoeven niet altijd letterlijk magisch te zijn. Op de perfecte timing springt de kerstverlichting in het kleine dorpje aan, net wanneer de hoofdpersonages hun eerste kus delen. Maar de Kerstman mag natuurlijk ook door de schoorsteen glijden en de kinderen verrassen.

Hoewel deze magische momenten vaak positief zijn, moet natuurlijk niet alles van een leien dakje gaan. Want zonder conflict is er geen verhaal! Bijvoorbeeld: een van de love birds krijgt na die eerste kus de kans om haar droombaan achterna te jagen, en ze gooit verstrooid de belangrijkste items in twee mini koffers om te vertrekken. Dit conflict zorgt dus voor een zekere spanning in het verhaal anders gaat je kerstverhaal alleen maar over rozengeur en maneschijn. Nu denkt de lezer: als dat maar goedkomt…

4. Warme emoties

Emoties zijn de kern van elk kerstverhaal. Liefde, vriendschap, vergeving en dankbaarheid spelen allemaal een belangrijke rol. Het zijn deze warme emoties die de lezer raken en een gevoel van verbondenheid creëren. Dit zijn natuurlijk hele klassieke thema’s dus probeer deze vooral verrassend in te steken. Een cliché hier en daar misstaat niet in een kerstverhaal, maar je kan ook overdrijven.

5. Een vleugje hoop

Toch, net als bij een feelgoodboek, hebben lezers verwachtingen van een kerstverhaal. Aan het einde komt het altijd goed en sluit je af met een vleugje hoop. De geliefden zoeken elkaar aan het einde weer op en vinden een manier om zowel de droombaan als de liefde te behouden. Eind goed, al goed, en dat in een knus kerstjasje!