Begin met schrijven in het park

Ben je goed met woorden en vind je het leuk om je gedachten aan het papier toe te vertrouwen? Ga schrijven! Niet iedereen heeft de gave om dingen zo te verwoorden dat het geschrevene exact omschrijft wat je over wilt brengen. Is dit op jou wel van toepassing, schroom dan niet. Pak pen en papier en schrijf op wat je zoal bezig houdt. Je zult zien dat de zinnen die zich in je hoofd vormen vanzelf op het papier terecht komen. Een leuke anekdote, een gedicht, ware gebeurtenissen uit je dagelijks leven of fictieve verhalen; werkelijk alles is mogelijk. Welkom in de wereld van schrijvers!

Wat is het beste moment om te schrijven?

Schrijven kun je overal en altijd. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt en schrijf wanneer het jou uitkomt. Onderweg in het vliegtuig, gedurende de treinreis naar je werk, tijdens je lunchpauze of ’s avonds in bed. Veel schrijvers krijgen de meeste inspiratie wanneer ieder ander geniet van een goede nachtrust. Vooral wanneer je een druk gezinsleven hebt zijn de late uurtjes het uitgelezen moment om te schrijven. De serene rust in huis en stilte buiten zorgen ervoor dat je hoofd ook leeg en ontspannen is. Heb je juist een beetje leven in de brouwerij nodig om je hersenspinsels op papier te zetten? Doe vooral wat voor jezelf goed voelt en waaruit jij de meeste inspiratie haalt.

Deel je schrijfpassie met anderen

Wanneer je de passie voor het schrijven graag deelt met anderen kun je een schrijversclubje oprichten. Hierbij steek je van elkaar wat op en kan kennis gedeeld worden. Natuurlijk kan dat bij iemand thuis maar ook een openbare plek is hier uitstekend voor geschikt. Spreek met elkaar af in het park, vul een picknickmand met lekkers en geniet van het samen buiten zijn. In een park is veel te zien en te beleven waardoor jullie vast voldoende geïnspireerd raken. Onder het genot van een glaasje wijn met hapjes uit de picknickmand ontstaan vaak de mooiste verhalen. Om je schrijfclubje te voorzien van goed schrijfgerei en het een officieel tintje te geven laat je pennen bedrukken in kleine oplage. Voorzie je medeschrijvers tevens van een schrijfblok- of schrift en verpak het, samen met de pennen, in geschenktassen. Laat hiervoor papieren tassen bedrukken en je hebt een milieuvriendelijk weggevertje voor de schrijfclub.

Schrijven betekent herschrijven

Bijna iedere schrijver zal het beamen: schrijven is schrappen en weer herschrijven. Vooral wanneer je begint met schrijven zal je niet snel tevreden zijn met hetgeen op papier staat. Dat betekent; herlezen, markeren, corrigeren en misschien helemaal opnieuw beginnen. Voel je je daarna nog onzeker? Leg het voor aan een onafhankelijk persoon of iemand van je schrijversclub. Van opbouwende kritiek leer je alleen maar waardoor je steeds zelfverzekerder aan je teksten begint. Of het alleen maar hobbymatig is of je er in de toekomst je beroep van wilt maken, er is maar één ding belangrijk. En dat is: plezier hebben in schrijven!