5 tips voor meer energie voor schrijvers in de donkere wintermaanden

De donkere, gure dagen van december hebben veel effect op het energielevel van veel mensen. Dat is niet zo vreemd, aangezien de dagen veel korter zijn en de zon zich veel minder vaak laat zien. Werk je als schrijver ook nog eens veel vanuit huis, dan is de kans groot dat je net wat minder energie ervaart dan in de andere maanden.

Dat heeft, logischerwijs, effect op je schrijfproces. Gelukkig zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om meer energie te ervaren in de winter. Maak bijvoorbeeld een wandeling aan het begin van de dag of vul je gezonde voeding aan met supplementen zoals shilajit kopen. In dit artikel vertellen we je er meer over.

1. Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht

Als er iets is waar je sowieso wat meer energie van krijgt, dan is het natuurlijk licht. Daarom is het van belang om je werkplek zo te maken dat je zo veel mogelijk kunt profiteren van daglicht. Tijdens de wintermaanden is het namelijk vooral het gebrek aan daglicht, waardoor je energieniveau daalt. Optimaal gebruik maken van natuurlijk licht is hierbij van essentieel belang voor schrijvers, omdat je je stemming ermee kunt verbeteren.

Daarbij is het ook wel zo prettig om in het licht te kunnen werken. Zelfs op bewolkte dagen biedt daglicht een bron van energie die niet kan tippen aan kunstmatig licht. Natuurlijk heb je wel eens van die hele donkere dagen in december en januari, maar zelfs dan helpt dat lichtje nog om je energieniveau te stimuleren en om zo productiever en bovenal creatiever te zijn.

2. Supplementen toevoegen aan je dag zoals shilajit kopen

Wat daarbij van belang is, is om gezond en gebalanceerd te eten. Het kan heel aantrekkelijk zijn om jezelf te verliezen in comfort food met veel koolhydraten en vetten. Hoe lekker dat ook voor een keer is; probeer de balans goed te behouden door te kiezen voor voedingsmiddelen die je veel energie geven. Denk aan volkoren granen, gezonde vetten en natuurlijke groente en fruit.

Voor meer energie kun je je gezonde basis van voeding altijd uitbreiden met extra vitaminen en supplementen. Denk bijvoorbeeld aan ijzer, magnesium en vitamine D. Ook shilajit kopen kan een positief effect hebben op je energielevel. Dit natuurlijke product wordt gewonnen uit rotsachtige gebieden in Azië. Het staat bekend om het verminderen van vermoeidheid en het verhogen van je energie en uithoudingsvermogen. Interessant om eens naar te kijken dus.

3. Regelmatig bewegen is voordelig voor je energie

Tijdens de wintermaanden is het heel verleidelijk om lekker warm binnen te blijven. Toch is het ook, of misschien wel juist, in deze maand van belang om veel te bewegen. Beweging heeft namelijk een directe invloed op hoe energiek je je voelt. Dat komt omdat bewegen ervoor zorgt dat je bloedcirculatie verbetert, evenals de zuurstoftoevoer naar je hersenen. Je raadt het al: dat zorgt voor een beter humeur, meer energie en veel nieuwe creativiteit en motivatie.

Daarom is het raadzaam om op een werkdag vol schrijven regelmatig te pauzeren met een beetje beweging. Een half uur per dag achter elkaar bewegen, is al een goed begin voor een gezonder en energieker lijf en hoofd. Zelfs een korte pauze voor wat stretching kan je energie weer terugbrengen en je helpen om een vernieuwde focus te krijgen. Dat is prettig voor jezelf én heel fijn voor het schrijfwerk dat je nog moet doen.

4. Zorg voor een goede nachtrust voor meer energie

Een tip die heel logisch lijkt, maar in de praktijk vaak lastig blijkt uit te voeren is: zorg voor een goede nachtrust in de winter. Met voldoende slaap merk je dat je overdag meer energie hebt om te schrijven. Daarnaast ervaar je sowieso meer motivatie en concentratie wanneer je uitgerust bent. De vraag voor velen is echter: hoe slaap je beter? In ieder geval door met bovenstaande punten aan de slag te gaan. 

Kijk ook eens naar je slaapkamer om te zien wat daar beter kan om je slaap te verbeteren. Is de temperatuur goed? En hoe ligt je bed? Misschien heb je een nieuw matras of een nieuw kussen nodig om beter te slapen. Of wellicht wordt de slaapkamer niet donker genoeg voor een volledige nacht kwalitatieve slaap. Kijk daar goed naar, zodat je beter kunt slapen en er overdag van kunt profiteren.

5. Hydrateer voldoende – ook in de winter

Tot slot is het goed om te weten dat je iedere dag genoeg water moet drinken. Veel mensen vergeten het om in de winter genoeg te drinken, omdat ze minder dorst ervaren dan in de warmere seizoenen. Toch heb je ook in de winter voldoende hydratatie nodig om je energieniveau een boost te geven. Zorg er daarom voor dat je genoeg water drinkt; 1,5 tot 2 liter per dag wordt aanbevolen.

Vind je het lastig om voldoende binnen te krijgen? Je kunt er ook voor kiezen om koud water in te wisselen voor lekkere kruidenthee of warm water met gember en citroen om zo gehydrateerd te blijven. Op die manier word je direct heerlijk warm! Extra tip: er zijn verschillende apps die je eraan kunnen helpen herinneren om wat te drinken. De gratis app Waterherinnering is te downloaden voor je smartphone of tablet.