Afbeelding

Kobo writing life

Pexels

5 redenen om je boek (ook) als eBook uit te geven

Ben je van plan om binnenkort je eerste boek uit te geven, of heb je al een paar uitgaven op je naam? Vergeet vooral niet om het ook geschikt te maken voor eReaders. Hier zijn 5 redenen waarom je jouw boek als eBook zou willen uitgeven.


1. Je bereikt een groot lezerspubliek

Wist je dat steeds meer lezers hun boeken tegenwoordig via een digitaal abonnement opzoeken, bijvoorbeeld via Kobo Plus? Als je eBooks uitgeeft, kun je langs deze weg een compleet nieuw publiek bereiken. De meeste webwinkels laten je daarnaast vrij om je eBook ook op andere plaatsen aan te bieden. Dat is handig, want zo spreid je je verkoopkansen optimaal en word je niet afhankelijk van één inkomstenbron. Je kunt je publiek bovendien nog verder uitbreiden door je boeken wereldwijd beschikbaar te maken: voor eBooks worden natuurlijk geen verzendkosten berekend.

2. De productiekosten kunnen omlaag

Geef je je eigen boeken uit en ben je handig met ontwerpsoftware? Of ken je een goede vormgever? Als je al een drukklaar bestand voor een papieren boek hebt gemaakt, is een eBook daarna zo gefikst. Het kan zelfs nog makkelijker: veel uitgeefplatforms hebben een gratis ingebouwde conversietool die van het Word-bestand van je roman automatisch een eBook maakt.

3. Je boek wordt voor iedereen leesbaar

Van een papieren boek ligt de vormgeving helemaal vast. Je kunt er een bril of vergrootglas bij pakken, maar verder valt er weinig te veranderen aan de leeservaring. Bij eBooks is dat anders: de lezer kan vaak lettergrootte, lettertype en regelafstand aanpassen, achtergrondlicht toevoegen, of de eReader of lees-app in de donkere modus zetten. Ook is een eBook makkelijker geschikt te maken voor mensen die een leeshulpmiddel gebruiken. Zo sluit je geen enkele lezer buiten.

4. Je kunt je eBook aanpassen wanneer je wilt

Je hebt je bestand wel zes keer nagelezen, en toch zie je na het drukken dat je nog een foutje gemist had? Zelfs als je eBook al te koop staat is dit geen probleem: je past het bestand aan en uploadt het opnieuw. Niemand die het ziet en je hoeft niet op een herdruk te wachten.

5. Met eBooks kun je de hoogste auteursopbrengst halen

Sommige online boekwinkels bieden de mogelijkheid om je boek rechtstreeks bij hen uit te geven. Dat is niet alleen de meest lucratieve manier – via Kobo Writing Life krijg je bij Kobo en Bol.com bijvoorbeeld tot wel 70% van de opbrengst per verkocht eBook – maar vaak ook de beste kans op zichtbaarheid in de webwinkel. Je hebt rechtstreeks contact met de winkel en kunt meedoen aan allerlei interessante promoties. Fijn om dat allemaal zelf in de hand te hebben.


Is jouw boek klaar om online beschikbaar te zijn via Bol.com en alle andere partnerwinkels van Rakuten Kobo? Kijk dan eens op kobo.com/writinglife. Heb je vragen over Kobo Writing Life? Stuur een mail naar Kobo Writing Life, of neem contact op via Instagram of Facebook.