Afbeelding

Boeken liggen open in het gras

Pixabay

4 manieren om je boek uit te geven

Hoewel Nederland sinds een tijdje minder boekwinkels en uitgeverijen kent, zijn er wél meer schrijvers te vinden in ons land, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Daarbij denkt de KVK dat nog niet eens alle auteurs zijn ingeschreven, dus dat er nog meer schrijvers zijn dan bekend is.

Ben jij bezig of heb je plannen om een boek te schrijven? Dan is het ook alvast tijd om na te denken over het uitgeven van je boek. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Zo kun je je boek drukken in kleine oplage of kun je kiezen voor een gevestigde uitgever. In dit artikel lees je er meer over.

1. Boek uit laten geven bij een uitgeverij

De meest bekende manier om je boek uit te geven, is bij een (bekende) uitgeverij. Dat wordt door veel schrijvers als ideaalbeeld gezien. Het klinkt natuurlijk ook maar wat mooi: een uitgeverij die jouw boek uitbrengt, de redactie doet en de vormgeving regelt. In de praktijk gaat het allemaal net iets minder makkelijk. Zo is het een droom van veel schrijvers om bij een uitgever aan te mogen sluiten, maar is het aantal schrijvers dat dit lukt heel gering. 

Nu er ook nog eens minder uitgeverijen in Nederland te vinden zijn (zie cijfers van KVK via de link in de intro) kan het zijn dat je heel lang moet wachten voordat een uitgeverij aan de slag gaat met je boek, als ze dat al doen. Houd er rekening mee dat een uitgeverij iedere dag manuscripten binnenkrijgt. Het grootste deel daarvan wordt niet uitgegeven.

2. Geef je eigen boek uit en regel alles zelf

Daarom zien we het ook steeds vaker gebeuren dat schrijvers het heft in eigen hand nemen door hun boek zelf uit te geven. Wanneer je dat van plan bent is het aan te raden om eerst je boek te drukken in een kleine oplage. Stel, het gaat uiteindelijk niet goed met de verkoop van je boek dan heb je niet onnodig geïnvesteerd in het laten drukken van je boek. Je kunt het beter andersom doen: gaat het beter dan verwacht dan kun je je boek altijd nog bij laten drukken.

Daarbij kun je kiezen voor het concept printing on demand, waarbij je alleen boeken laat printen wanneer daar vraag naar is. Maar: houd er rekening mee dat dit wel een stuk duurder is dan bijvoorbeeld je boek drukken in kleine oplage (of grote oplage). Des te meer boeken je laat drukken des te lager de prijs is. Zorg daarom voor een kleine voorraad zodat je in ieder geval goed van start kan gaan zonder te blijven zitten met een grote stapel boeken.

3. Kies voor een internetuitgeverij

Wat je ook nog kunt doen, is kiezen voor een zogeheten internetuitgeverij. Dat is een online uitgeverij die op basis van printing on demand je boek uitgeeft en verkoopt. Er wordt dus zonder enige vorm van oplage uitgegeven. De internetuitgeverij promoot het boek via eigen kanalen of tegen extra betaling via het Centraal Boekhuis zodat je daar al enige zichtbaarheid hebt. Overige promotie voor je boek moet je zelf doen, maar met de tips in dit artikel kun je je daar zeker aan wagen.

Het grootste voordeel van in zee gaan met een internetuitgeverij is dat je zelf weinig geld kwijt bent aan het uitgeven van je boek. Die kosten neemt de uitgeverij op zijn rekening. Maar: hierbij moet je wel rekening houden met diverse verplichtingen die daar tegenover staan. Wat die verplichtingen precies zijn, verschilt per internetuitgeverij. Zo moet je in de meeste gevallen je eigen redactiewerk doen wat óf heel slordig gaat zijn of veel tijd gaat kosten óf alsnog duur wordt wanneer je dat door een ander laat doen.

4. Geef je eigen digitale boek uit in de vorm van een e-book

Wil je toch liever zelf de touwtjes in handen houden wanneer het gaat om je boek? Maar vind je het zelf uitgeven van een fysiek boek voor nu te spannend of heb je daar het geld niet voor? In dat geval kun je altijd nog kiezen voor het uitgeven van een digitaal boek, ook wel een e-book genoemd. Daar hoef je immers geen extra kosten voor te maken naast de kosten voor een eindredacteur. Je hoeft je boek niet te drukken én te verspreiden. Dat scheelt al enorm.

Het enige nadeel hiervan is dat een e-book in verhouding vaak minder oplevert. Er is nog steeds een groter publiek voor gedrukte boeken en je kunt voor een e-book niet dezelfde prijs vragen als voor een fysiek boek. Wat echter wel weer heel fijn is, is dat je met een e-book meer mogelijkheden hebt van online verspreiden. En mocht je het e-book toch als boek uit willen brengen dan kun je altijd een boek drukken in kleine oplage.