Afbeelding

Inspiratie

Foto: Pixabay

Zo vind jij inspiratie voor je volgende stuk

Een dampende kop koffie staat onaangeroerd naast je. Je hebt ondertussen al het plafond, je sokken en die vetvlek op de tafel bestudeerd. Wanneer je je aandacht weer op je computerscherm richt, staar je echter nog steeds naar hetzelfde lege document. Je wilt schrijven, maar waar haal je inspiratie vandaan?


Het was maar een droom


Soms lijkt je brein je goed gezind te zijn en schenkt je een cadeautje: een droom die je onthoudt nadat je wakker wordt. De gedachtespinsels van je onbewuste kunnen prima als inspiratie dienen voor een uniek boek. Een droom is vaak ‘out of the box’, iets waar jouw bewuste ik nooit op zou zijn gekomen! Werk het idee uit, vertaal het naar iets dat leesbaar is en zie waar het schip strandt. 


Houd je ogen open


Dagelijks kom je honderden mensen tegen. Hoewel je misschien enkel je kop koffie met ze afrekent, tegenover ze zit in de trein of naast ze staat te wachten tot het stoplicht weer op groen springt, heeft ieder zijn eigen wereldje. Nee, je hoeft ze niet om hun achtergrondverhaal te vragen. Jij als creatieveling verzint die gewoon zelf! Waarom is hun haar paars? Waarom zijn ze hier vandaag en hoe ziet hun leven eruit? Voor je het weet, heb je je boek volgeschreven.


Houd je oren open


Misschien heb je familieleden of vrienden wiens mond nooit stilstaat. Laat je smartphone volgende keer voor wat het is en luister aandachtig naar hun verhalen. Geef er vervolgens in jouw verhaal je eigen draai aan. 


Internet is je beste vriend


Natuurlijk maak jij maar al te graag gebruik van goedkoop internet, want dat betekent dat je onbeperkt het net kunt afsurfen om zo ideeën op te doen. Op sociale media kom je gekke krantenkoppen tegen en zijn de meest vreemde ervaringen vastgelegd. Spit het internet door en ga op zoek naar iets bruikbaars.


Surf op je doel af


Je kunt ook iets doelbewuster te werk gaan door een schrijversforum te bezoeken. Dit is bij uitstek de plek waar jij tips kunt vinden, advies kunt inwinnen en natuurlijk inspiratie kunt opdoen. Door de vragen en antwoorden van andere schrijvers te lezen en door zelf actief te zijn op het forum, zullen er binnen no-time verschillende ideeën in je opkomen. Pas wel op dat je niet iemands verhaallijn of personages overneemt. Het idee is om tips en adviezen toe te passen, niet om iemands ideeën te stelen.