Afbeelding

Oude documenten

Pixabay

Zo haal je inspiratie uit het archief: workshop van Steffie van den Oord

De uitdrukking realitiy is stranger than fiction gaat ook zeker voor schrijvers op. Je hoeft maar de geschiedenis in te duiken en je vindt binnen de kortste keren de meest bizarre verhalen die je niet zelf had kunnen verzinnen. Hoe pak je dat aan? Dat leer je in de tweedaagse cursus van de Querido Academie, gegeven door Steffie van den Oord op 12 en 26 april.

Dat archieven uitpuilen van de spannende verhalen weet de auteur en docent als geen ander. Zo schreef Van den Oord een boek over de Nederlandse Jack the Ripper: De vrouwen van Hendrik de Jong. Ook schreef ze De vrouw met de bijl, dat de waargebeurde verhalen vertelt van tien vrouwen die leefden tussen 1712 en 1946. De vrouwen smeerden rattengif op het brood van hun man of staken de huismeid neer.

Archiefonderzoek

Ook al gaat Van den Oord je tijdens de eerste dag van de cursus leren hoe je archiefonderzoek moet doen, blijft het proces haar nog altijd verrassen. Tijdens haar onderzoek naar Hendrik de Jong, stuitte Van den Oord onverwachts op twee volle dozen vol met politiebewijzen. Zo ook de foto’s van de plaats delict. Wat doe je dan met al die stukken? “Uiteraard neem ik de gruwelijke foto’s, die inderdaad doen denken aan die van de slachtoffers van Jack the Ripper, niet op in mijn boek De vrouwen van Hendrik de Jong”, vertelde de auteur aan Schrijven Magazine. “Maar ze helpen me bij het schrijven. Ik zie wat er in hun slaapkamer staat, zie op een nachtkastje een glazen stolp met een Christusbeeld en een glas wijn, zie hoe hun kleding eruitziet. Ze beginnen nog meer te leven; dwars door de grenzen van de tijd en de dood heen. Dat is wat archiefstukken kunnen doen.”

In de cursus Inspiratie uit het archief neem je een duik in de verbazingwekkend gedetailleerde misdaaddossiers in het archief van Den Bosch. Op basis van de verhalen die je vindt en je aanspreken ga je zelf je verhaal schrijven. Je bespreekt je bevindingen met de groep, die allemaal hun eigen verrassende, soms bijna Netflix-waardige verhalen vinden. Uiteraard krijg je feedback en schrijftips van Van den Oord.

Wat is inbegrepen?

De twee cursusdagen zal je hoogstwaarschijnlijk wel nodig hebben. Het zal niet de eerste keer zijn dat een cursist zich verliest in de archieven! Hoe ziet de cursus eruit?

  • Vrijdag 12 april (10.00 – 16.00 uur) en vrijdag 26 april (13.00 – 16.00 uur).
  • De eerste dag is inclusief lunch.
  • Je krijgt onmisbare schrijftips van Steffie van den Oord.
  • Je ontvangt het boek De vrouwen van Hendrik de Jong.
  • Persoonlijke feedback op jouw geschreven tekst door redacteur Anouk Lammers (Singel Uitgeverijen).

Wil je meer weten? Lees dan het artikel van Van den Oord over deze cursus in Schrijven Magazine, editie 4 2023, te lezen via de link van de Querido Academie. 

Al overtuigd? Meld je dan aan bij de Querido Academie!