Afbeelding

Workshop scheltema

Maral Qasemi

Zo brachten we personages in één middag tot leven

Schrijven Magazine organiseerde de afgelopen zondag een workshop over het bedenken en beschrijven van personages. De cursus werd gegeven door redacteur Nadine van de Sande, die zo veel mogelijk elementen van personages onder de loep nam in 3 uur. Hoe creëer je goede personages? Met welke punten moet je rekening houden bij de uitwerking? Afgelopen zondag leerden de deelnemers - in de prachtige boekhandel Scheltema - hoe ze de karakters uit hun verhalen tot leven kunnen wekken.

Personage Biografie

Een kernonderdeel van de middag was het concept van de personagebiografie. De deelnemers verkenden de diepere wereld van hun eigen personages - hun wensen, angsten, obstakels en dromen. Alles is van belang voor de gebeurtenissen in je verhaal . Door een gedetailleerde biografie te schrijven, breng je als het ware je personages tot leven. Van de Sande benadrukte het belang van het creëren van realistische personages en het vermijden van stereotypen. Zo moet Romeo de romanticus blijven om de structuur van het verhaal te behouden, maar dit hoeft natuurlijk niet overdreven te worden. Ook Romeo heeft zijn eigen angsten en obstakels die hij moet overwinnen.

Een ander praktijkvoorbeeld was de biografie van Courtney, een 23-jarige vrouw met de droom om een eigen kledinglijn op de markt te brengen en daarmee beroemd te worden. Ze draagt graag merkkleding en bezoekt regelmatig hippe tentjes waar ze sipt aan haar latte macchiato. Ze heeft er een hekel aan als mensen hun talenten niet benutten of die ze niet in de spotlight zetten. Grappig genoeg merkte één van de deelnemers op dat Courtney zelf precies datgeen doet wat ze niet leuk vindt. Alles komt haar gemakkelijk aanwaaien, zonder dat ze haar talenten echt inzet. Zo zie je maar op welke ideeën een personagebiografie je kan brengen voor een verhaal.

Drie-aktenstructuur

De workshop behandelde ook de drie-aktenstructuur, een eeuwenoud model dat structuur geeft aan het verhaal. Simpel gezegd bestaat de structuur uit een begin, midden en eind. Dit model helpt bij het creëren van een spanningsboog. Verhalen zijn namelijk een aaneenschakeling van oorzaken en gevolgen, waarbij elke actie leidt tot een nieuwe gebeurtenis. De spanningsboog neemt toe naarmate het verhaal vordert en neemt af zodra de hoofdpersoon de obstakels heeft overwonnen. Door de achtergrond, persoonlijkheid, sterke punten en zwakheden van je personages te begrijpen, kun je obstakels creëren die geloofwaardig zijn en de groei en ontwikkeling van jouw protagonist bevorderen.
Hoewel een personagebiografie handig is voor je eigen beeldvorming, is het niet alles bepalend. “Wees vooral niet bang om dingen uit de personagebiografie weg te halen wanneer het niet relevant is,” vertelde Van der Sande.      

Info dump

Een ander aandachtspunt tijdens de workshop was de infodump, een stroom aan droge en eentonige informatie. Een infodump kan slaan op alle soorten informatie die je wil overbrengen aan de lezer, dus ook over het uiterlijk of andere kenmerken van je personage. Van der Sande toonde de cursisten een lange tekst en vroeg hen wat er mis was. De meesten zagen het direct, al gaf één van de deelnemers aan het niet storend te vinden. Hoe kun je de lezer informatie geven zonder dat het te veel of te saai wordt? ‘’Door het op natuurlijke wijze te verwerken in dialogen, omgevingsbeschrijvingen en gebeurtenissen,’’ zo had Van der Sande mooi verwoord.

Het einde

Na drie uur was de cursus voorbij en bleven de cursisten met een positief gevoel achter. Sommige bleven nog even hangen om woorden met elkaar uit te wisselen, anderen kozen ervoor om te gaan. Alle deelnemers vertrokken met nieuwe kennis over en het belang van achterhouden van informatie, het creëren van sterke personages en methodes om de verbeelding van de lezer te prikkelen.