Zijn auteurs door goede boektitels heen?

Zijn auteurs door goede boektitels heen? De romans van Kate Atkinson, Stephen King en Muriel Spark hebben allemaal naamgenoten. Moeten schrijvers de imitatie-bestendige aanpak zoals die van J.K. Rowling gaan hanteren?

Inspiratie op?

Men begon het vorig jaar te merken toen de Britse Kate Atkinson Life After Life publiceerde, wat samenviel met het Amerikaanse Life After Life van Jill McCorkle, dat zes dagen eerder was gepubliceerd. Sindsdien duiken overal voorbeelden van romans met dezelfde naam op. Zo is er het verhaal van de Canadese schrijver Erica Schultz, Joyland. Acht jaar na haar publicatie vond Stephen King de boektitel blijkbaar onweerstaanbaar en gebruikte hij hem voor zijn roman in 2013. Veel King-fans kochten daardoor per ongeluk Schultz’ boek. Ze is er zelf ‘niet meer zo van streek’, nadat ze een ‘grote royalty cheque kreeg voor de verkeerde boeken’.

Kan het zijn dat auteurs en uitgevers geen nieuwe titels meer kunnen verzinnen? Daar lijkt het wel op als je kijkt naar voorbeelden zoals Bret Anthony Johnstons Remember Me Like This (net uit) en Sabine Durrant’s Remember Me This Way (komt halverwege juli uit). Beide zijn ze van dezelfde uitgeverij en afdeling en toch hadden ze allebei de onverklaarbare wens om te verwijzen naar dezelfde jaren zeventig single van Garry Glitter.

Omdat er geen auteursrechten rusten op titels - wat Muriel Spark opmerkte toen ze ontdekte dat acteur Peter O’Toole zijn memoires Loitering with Intent had genoemd, hetzelfde als haar roman uit 1981 - is er steeds meer ruimte voor verwarring. Niet in het minst omdat webwinkels meer boeken in leven houden dan ooit tevoren en er ook voor zorgen dat boeken met vergelijkbare namen op dezelfde pagina verschijnen.

Broertjes en zusjes

Emily Schultz’ roman,The Blondes, wordt ook zo’n soort boek die eerdere titels echoot. Zijn broers en zussen worden Blonde van Joyce Carol Oates, Blonde Roots van Bernadine Evaristo en Blondes van Paula Yates.

Tenzij romanschrijvers dus massaal omschakelen naar de imitatiebestendige benadering van J.K. Rowling (het is onwaarschijnlijk dat je een tweede van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban gaat vinden), gaan tweelingtitels in toenemende mate verschijnen.

Wat vind jij?

Is het erg dat boeken steeds vaker dezelfde titels hebben? Deel jouw mening op het forum!

Bron

www.theguardian.com/global/2014/jun/27/are-authors-running-out-of-book-titles-kate-atkinson-stephen-king-muriel-spark-jk-rowling