'Winkels Polare deze week weer open'

Polare heeft uitstel van betaling en wil doorstart makenVolgens advocaat Arthur van der Kroef kunnen ondanks alle problemen de winkels van Polare mogelijk deze week weer openen, misschien woensdag al.

Uitstel van betaling voor Polare toegekend

Vandaag (11 februari 2014) is de door Polare aangevraagde uitstel van betaling toegekend. Dit werd vandaag gemeld op Radio 1. Polare wil werken aan het bijeenhouden van de winkels. Dit maakte Polare's advocaat Arthur van der Kroef gisteren al bekend, meldt NRC.

Het aanstellen van één bewindvoerder

Polare heeft te maken met acht rechtbanken. Tussen deze rechtbanken en Polare is er de afspraak gemaakt dat er vandaag één bewindvoerder wordt aangesteld. Samen met deze bewindvoerder hoopt de directie de winkels van Polare weer snel te kunnen openen. 'Het plan daarvoor ligt al klaar', zegt Van der Kroef.

Het concern Polare

Het is volgens  Van der Kroef belangrijk dat de winkels onder één concern blijven vallen. ‘Alleen door samen te werken is het mogelijk boekenwinkels op A-locaties rendabel te houden,’ aldus Van der Kroef.

Reddingsplan van Polare strandde

Vrijdag 7 februari was er een persconferentie van Polare. Polare had toen een reddingsplan waarbij ze de steun kreeg van ING en ABN Amro, maar de boekenbranche ging niet akkoord met dit reddingsplan. Van der Kroef stelde toen samen met de commissarissen tijdens de persconferentie dat Polare door het Centraal Boekhuis (CB) en de drie grote uitgevers in de steek is gelaten. Gisteren werd bekend dat voor het CB het financiële risico om mee te werken aan het reddingsplan van Polare te groot is.

Meningsverschil tussen CB en Polare

Retaildetail.nl meldde gisteren dat directeur Hans Willem Cortenraad van het CB echter met een negatiefoordeel kwam over het toekomstperspectief van Polare.Volgens Cortenraad werd aan CB gevraagd een miljoenenschuld kwijt te schelden, en bood het financiële model bovendien geen zekerheid over toekomstige betalingen. Het CB had dus geen andere keuze dan de leveringen aan Polare te stoppen.

Van der Kroef is het oneens met de uitleg van Cortenraad: ‘In de doorstart vanuit de Selexyz-winkels is er door het bedrijf een fors bedrag meegenomen als een soort rugzak. Dat is oude schuld, geen nieuwe schuld. Er is gereorganiseerd. Vanaf 1 mei worden er winstcijfers geschreven van ongeveer 2,5 miljoen per jaar. Ik zie dus totaal niet in dat Polare verloren is.’

Bron

www.nrc.nl/nieuws/2014/02/10/advocaat-verzekert-polare-wil-blijven-werken-aan-doorstart/

Uitgeven