Afbeelding

Quiz door deBuren, VPRO en de Nederlandse Taalunie.

Win een jaarabonnement op literair tijdschrift DW B!

Win een jaarabonnement op literair tijdschrift DW B!Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de VPRO en de Nederlandse Taalunie organiseren binnenkort Qwerty & Azerty, de Grote Literaire Quiz der Lage Landen. Wij mogen alvast een voorproefje van de quiz publiceren. Wie de vragen goed beantwoordt, maakt kans op een jaarabonnement op het literaire tijdschrift DW B!

Beantwoord de vragen en win een abonnement op DW B!

Weet jij de antwoorden op de vragen hieronder? Stuur ze uiterlijk maandag 10 februari met je adresgegevens naar redactie@schrijvenonline.org. Vermeld in de onderwerpsregel: ‘Literaire Quiz’. Misschien ben jij dan de gelukkige winnaar van een jaarabonnement op het gerenommeerde literaire tijdschrift DW B! In totaal worden 3 jaarabonnementen weggeven. De jaarabonnementen worden beschikbaar gesteld door deBuren.

De vragen

1. Van welke roman is dit de eerste zin?
‘In het zwartst van den tijd, omtrent Kerstmis, werd op de Rotterdamsche kraamzaal het kind Jacob Willem Katadreuffe met de sectio caesarea ter wereld geholpen.’

a) Max Havelaar van Multatuli
b) De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans
c) Karakter van F. Bordewijk

2. Deze Nederlandse dichter en toneelschrijver werd in Keulen geboren. Zijn ouders waren in 1585 gevlucht uit Antwerpen omdat ze doopsgezind waren en zelf werd hij later weer katholiek. Zijn beeltenis prijkte op het laatste Nederlands bankbiljet van 5 gulden. Wie is hij?

a) Vondel
b) Huygens
c) Hooft

3. ‘Chico kneep de ogen vervaarlijk dicht en met zijn onderste poten, die vrij hingen, trachtte hij nog te krabben. Maar het was met hem gedaan. Met één zwaai van haar arm slingerde de oude hem in het vuur.’ Wie debuteerde in 1913 met de roman Villa des Roses waarin het aapje Chico in de open haard aan zijn einde komt?

a) Willem Elsschot
b) Louis Paul Boon
c) Simon Vestdijk

Inzenden

Stuur de antwoorden uiterlijk maandag 10 februari met je adresgegevens naar redactie@schrijvenonline.org. Vermeld in de onderwerpsregel: ‘Literaire Quiz’.

Qwerty & Azerty, de Grote Literaire Quiz der Lage Landen

Qwerty & Azerty is een boeiende, geestige, spannende quiz over boeken en schrijvers, over klassiekers en debuten, over poëzie en proza uit de Lage Landen. Quizmaster is de acteur Warre Borgmans, juryvoorzitter is Wim Brands (VPRO Boeken).

Op woensdag 5 maart vindt de quiz plaats in de Brakke Grond in Amsterdam en op vrijdag 21 maart in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen. Zin om mee te doen? Stel een team van vier personen samen en meld je aan! Er zijn mooie prijzen te winnen.

Bron

www.deburen.eu/nl/programma/detail/qwerty-azerty-2014-amsterdam