Werkgroep Digitaal Lezen: e-boek-ontwikkeling niet tegenhouden

Terwijl e-boeken steeds belangrijk worden, neemt de piraterij toe. Op peer-to-peer netwerken kun je soms duizenden PDF- of Kindle-boeken tegelijkertijd downloaden - zonder daarvoor iets te betalen. Vandaar dat de Nederlandse uitgevers zich zorgen maken over de snelle opmars van e-readers en -boeken. Aarzeling is het gevolg. Met nog geen 7000 boeken is Nederland erg traag met dit nieuwe medium. De ‘Werkgroep Digitaal Lezen’, gestart door Bol.com hoopt daar verandering in aan te brengen, zo blijkt uit het verslag van een recent symposium. Hier de belangrijkste aanbevelingen:
  • Samenwerking is geen optie maar noodzaak. Niemand kan alleen opboksen tegen grote internationale bedrijven
  • De prijs van het digitale boek moet omlaag; kies voor een prijsstelling die niet is gerelateerd aan de fysieke prijs, en leg het niveau over de gehele linie (veel) lager dan nu.
  • Het aanbod moet fors omhoog; bied veel meer digitale boeken aan, ook (recente) backlist, en breng de digitale editie meteen uit bij het uitkomen van het fysieke boek.
  • De lezer mag geen last hebben van beveiliging; stap over op social drm (waarbij bijvoorbeeld de naam van de koper in een ebook wordt gezet) of geen drm, zeker nu de lezer over steeds meer apparaten beschikt waarmee hij digitale content kan lezen.
  • Concentreer je op de legale markt; piraterij is een gegeven en zal altijd blijven bestaan.
  • Kom met extraatjes om de lezer over de brug te krijgen; deel bijvoorbeeld als boekenvak samen een digitale boekenbon uit aan iedere Nederlander, zodat die kennis kan maken met digitaal lezen.
  • Zorg voor een mentaliteitsverandering; het is niet de vraag of de Nederlander digitaal gaat lezen, maar of hij zijn boeken legaal aanschaft dan wel illegaal. Maak door het bieden van een aantrekkelijk legaal aanbod de keuze zo makkelijk mogelijk.
  • Werk geen andere partijen tegen vanuit eigen belang; het komt als een boemerang terug, waarbij het hele vak slachtoffer wordt.

Bron

www.ereaders.nl/09051101_op_weg_naar_een_legale_digitale_boekenmarkt