Wekelijkse schrijfopdracht: Van hier naar daar

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 461e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #461 - Van hier naar daar

Door Martijn Breeman

De versgolf

Geen literaire hoogstandjes deze week, maar lekker puzzelen. Dit keer daag ik jullie uit een proteus te schrijven.

Wikipedia zegt hierover het volgende: 

“De proteus, ook wel versgolf genoemd, is een versvorm geïnspireerd op het verschijnsel woordgolf uit de puzzelrubrieken. 
Bij de proteus moet men bijvoorbeeld van de woorden ‘geel’ naar ‘rood’ zien te komen door telkens een letter te veranderen. Bij de proteus staan deze woorden aan het einde van de dichtregels en tellen evenveel letters. De extra moeilijkheid bij het vervaardigen van deze versvorm is dat er telkens rijmende paren gevormd moeten worden en dat er een kloppend verhaal ontstaat. Bovendien moeten het eerste en het laatste rijmwoord enig verband met elkaar hebben, bijvoorbeeld: rood & geel, wieg & graf, werk & huis. De proteus wordt rechts uitgelijnd en de rijmwoorden het liefst in monospace-lettertype, zodat het hele procedé duidelijk zichtbaar gemaakt wordt. De proteus is van weinig literaire betekenis, maar dient gezien te worden als bron van vermaak voor de geoefende plezierdichter. 
De proteus werd eind jaren tachtig van de 20e eeuw bedacht door de plezierdichter Drs. P.”

Werkwijze: 
1. Zoek een woordenpaar met evenveel letters om mee aan de slag te gaan. Voorbeelden (die ook gebruikt mogen worden): dik – dun, hoog – laag, hemel – aarde, klein – groot.
2. Kijk naar de mogelijkheden om van het ene woord naar het andere te versgolven. Bv: dik – tik – tin – gin – gun – dun, of: dik – pik – pak – mak – man – van – ven – hen – hun – dun. 
3. De kunst is nu om te kijken of je een logisch verhaal kunt vertellen met de gevonden rijmwoorden. Lukt het niet, dan kun je altijd besluiten een andere weg te kiezen of een omweg te nemen, bv  man – van – ven – hen wordt  man – kan – ken – hen of  man – van – ven – hen wordt  man – dan – don – bon – ben – hen. Overdrijf niet, maak er geen al te lang gedicht van. Hoe meer letters het woordenpaar telt, hoe meer stappen je nodig hebt, maar probeer het aantal regels zeker onder de twintig te houden.

NB: Het metrum is naar keuze, maar het dient wel metrisch perfect te zijn. Zes versvoeten per versregel is het maximum.

Veel puzzelplezier en moge de muze met je zijn!

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Martijn Breeman is dichter-zanger en (vormvast) dichter. Hij treedt op met eigen werk onder de artiestennaam Musonius, schrijft liederen en gedichten op maat en geeft cursussen vormvast dichten en liedteksten schrijven.

Banner Schrijven Magazine