Wekelijkse schrijfopdracht: Een ongerijmde winterblues

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 476e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #476 - Een ongerijmde winterblues

Door Martijn Breeman

Doorgaans rijmen liedjes, maar niet alle regels hoeven te rijmen. Als je een achtregelige strofe afsluit met twee rijmende regels, wekt het al snel de illusie van een volwaardig rijmend lied. Je kunt rijm zelfs helemaal weglaten. De dichter-zanger Jules de Corte, bedenker van prachtige rijmen, dubbelrijmen en rijmschema's, schreef ook rijmloze liedjes als Kleine Anita en Rijmloos. Zo’n twee eeuwen voor hem nam de dichter Jacobus Bellamy in zijn bundel Gezangen mijner jeugd ook rijmloze, maar zeer metrisch geschreven poëzie op.

In de tijd dat de bladeren vallen, laten we ook het rijm vallen.

Opdracht:
Schrijf een herfstklacht of een winterblues in liedvorm, handelend over onlustgevoelens die herfst- of wintermaanden oproepen, dit kan gaan van licht chagrijn tot zware depressie.
Rijm is afwezig of zeer sporadisch aanwezig (hooguit 1 rijmpaar op 8 verzen)
Metrum naar keuze (maar wel aanwezig!)
Aantal verzen (= dichtregels): 16 tot 40
Strofebouw naar eigen inzicht

NB
Een zwaar thema hoeft niet altijd een zwaar lied op te leveren.

Veel plezier en moge de Muze met je zijn!

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Martijn Breeman is dichter-zanger en (vormvast) dichter. Hij treedt op met eigen werk onder de artiestennaam Musonius, schrijft liederen en gedichten op maat en geeft cursussen vormvast dichten en liedteksten schrijven.

Banner Schrijven Magazine