Start » Nieuws » Weer meer boeken verkocht in Nederland

Weer meer boeken verkocht in Nederland

14 Januari 2008

Er wordt steeds minder gelezen, is het algemene verhaal, maar dat feit heeft nog wel enige nuancering nodig, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CPNB. In totaal werden in 2007 ruim 45 miljoen boeken aangeschaft, en dat is een stijging van 4,6% volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De lezers gaven daarbij € 568 miljoen uit - een stijging van 7,5%.
Voor schrijvers dus goed nieuws: de branche zakt niet in, is niet door internet of luisterboek weggevaagd of heeft niet de doodsklap gekregen van 34 kanalen televisie: Nederlanders blijven gewoon lezen. Of ook fictie en literaire boeken meer werden gelezen is overigens nog niet bekend. Een uitsplitsing naar genre en titel zal naar verwachting medio februari beschikbaar zijn. De cijfers betreffen algemene boeken; schoolboeken en educatieve uitgaven zijn niet meegeteld.
De groeiende populariteit van het boek, zo meldt het CPNB, is mede te danken aan de grote dynamiek die de branche toont. Zo werd de boekwinkelketen Selexyz vanwege haar gedurfde vernieuwingen bekroond met de Gouden Visa Retailprijs 2007 en werd Bol.com, de grootste internetboekwinkel, door het publiek uitgeroepen tot de beste webwinkel.
De cijfers geven niet alleen aan dat het boek ongekend populair is, maar ook dat de lezer bereid is meer te betalen voor een boek. Gemiddeld was dit in 2007 € 12,60 ; een stijging van 2,8%.

Bron: www.cpnb.nl/index2.html

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!