Week van het Schrijven: Mooie zinnen

schrijf tipMooie zinnen schrijven, dat is wat iedere schrijver graag wil. Maar het is ook iets waar veel schrijvers mee worstelen. Door Christien Romp. 

Je herkent het vast: er zit een tekst in je hoofd die geen uitstel duldt en onmiddellijk opgeschreven en gepubliceerd wil worden. Een enorme haast ligt aan de basis van wat ik ‘sneltreinschrijven’ ben gaan noemen. Het is schrijven met de hete adem van de drang tot publiceren in de nek. Toch wil iedere schrijver vooral ook mooie zinnen produceren. Het punt is alleen, dat haast en schoonheid meestal niet met elkaar te verenigen zijn.

In het hooi

Er zijn genoeg schrijvers die grossieren in mooie zinnen. Vraag jij je weleens af hoe ze dat toch voor elkaar krijgen? Schrijver Koos van Zomeren geeft een zeer bruikbare tip in de column ‘In het hooi’. Een paar regels daaruit:

“Het frappante van een mooie zin is dat je er zo weinig moeite voor hoeft te doen. Je moet alleen niet overhaasten. Je moet het ei waarin je een mooie zin vermoedt rustig de tijd geven, de rest komt vanzelf. 
Je hebt iets meegemaakt, je hebt iets gezien of gehoord. Er is iets waarover je wilt nadenken, hoewel “nadenken”, dat klinkt eigenlijk al te formeel, te veel als een wilsbesluit. Het is vaak eerder zo dat je iets weglegt in het warme hooi van je hersenen.”

Sleutel

Prachtige zinnen, zegt Van Zomeren dus eigenlijk, laten zich niet forceren. En natuurlijk heeft hij gelijk. Soms dwing ik mezelf om ter plekke een perfecte tekst te produceren. Deadlines en dergelijke, je kent het wel. Maar het lijkt alsof mijn hersenen dan spontaan blokkeren. Er komt meestal wel iets op papier. Echt mooi wordt het pas, als ik ‘mijn ei’ een tijdje laat rusten. Geduld blijkt altijd weer de sleutel te zijn tot mooie zinnen. 

Geduld

Misschien heb jij die sleutel al lang in handen. Ben je meer een ‘sneltreinschrijver’, probeer dan eens wat meer geduld te hebben met jouw zinnen. Leg ze, net zoals Van Zomeren dat doet, eens een paar uur (of - veel - langer) in het hooi. Je zult verbaasd zijn over wat dat wegleggen aan mooie verrassingen kan opleveren! Mooie zinnen schrijven? Met een beetje geduld kun jij het ook.

Bron

Speciale week van het Schrijven-actie van Christien Romp http://tekstfontein.com/2013/08/21/week-van-het-schrijven-tekstfontein-acties/