Afbeelding

Covers van healing fiction boeken

Covers van healing fiction boeken

Wat is het genre healing fiction?

Wil je graag een positief verhaal schrijven, eentje waarbij je je lezers helemaal meesleept en de personages emotioneel groeien? Dan schrijf je healing fiction! Wat is deze nieuwe trend precies en welke boeken vallen onder dit genre?

Eigenschappen van het genre

Hoewel de term ‘healing fiction’ niet direct aan één auteur is toe te schrijven, is het een populair genre in Korea en Japan. In deze boeken vind je geen plotwendingen die je van de spanning op het puntje van je stoel drijven. Het genre kenmerkt zicht door het gebruik van een rustiger tempo met een warme ondertoon. De boeken richten zich vaak op het proces van emotionele, psychologische of spirituele genezing van de personages. Ze gaan dus een helingsproces door, en de lezer kan dit hele proces volgen.

Het centrale thema is het overwinnen van iets: een trauma, het verlies van een geliefde of het helen van emotionele wonden. Ondanks dat deze onderwerpen zwaar klinken, heeft healing fiction altijd een positieve ondertoon of uiteindelijke boodschap. Want waar de personages uiteindelijk achter komen: er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

Omdat het plot secundair is, zul je in dit genre echt moeten focussen op de personages. Voor de protagonist moet je een sterke persoonlijkheid hebben en een inspirerende reis om door te maken, anders zal je roman snel saai worden. Ook de secundaire personages mag je niet vergeten! Deze helpen de hoofdpersoon vaak een handje en worden met enige regelmaat goede vrienden.

Een aantal andere opvallende kenmerken van healing fiction:

  • De setting is vaak gericht op één locatie waar mensen samenkomen zoals een (boek)winkel, een restaurant of een bibliotheek.
  • De hoofpersoon is betrokken bij deze locatie.
  • De secundaire personages, die vaak te vinden zijn op de centrale locatie, dealen vaak ook met hun eigen problemen. Samen delen ze hun ervaringen.
  • Dit allemaal zorgt voor een hartverwarmend gevoel, omdat de personages samen verder komen in het leven.

In veel opzichten kan je healing fiction zien als de literaire fictie versie van cosy fantasy. Veel van de kenmerken komen overeen, maar dan zonder de fantasy elementen.

Voorbeelden van healing fiction boeken

Ben je enthousiast geworden over het genre en wil je je inlezen voordat je zelf in de pen klimt? Dan hebben we een aantal aanraders voor je (met regelmaat te herkennen aan de kat op de cover):

  • De buurtwinkel van tweede kansen van Kim Ho-Yeon: de voormalige dakloze Dokgo gaat aan de slag in een kleine supermarkt en hij verovert – zelfs de meest cynische – harten om zich heen…
  • De verborgen boekwinkel van Evie Woods: In een rustige straat in Dublin wacht een verborgen boekwinkel erop om gevonden te worden. Twee vrouwen, uit verschillende tijden, maar beide vluchtend voor een huwelijk zoeken er hun heil bij de verborgen boekwinkel.  
  • Voordat de koffie koud wordt van Toshikazu Kawaguchi: In een café in Tokyo krijgen klanten de kans om terug in de tijd te reizen om hun verloren geliefden weer te zien. Maar ze moeten wel terugkeren voordat de koffie koud wordt…
  • Middernachtbibliotheek van Matt Haig: In de Middernachtbibliotheek slaat Nora boeken open om te zien op welke vele andere manieren haar leven had kunnen verlopen. Met de centrale vraag: Wat maakt het leven de moeite waard?
  • Het verhaal van de kat die boeken wilde redden van Sōsuke Natsukawa: Als de verlegen Rintaro een pratende kat ontmoet, proberen ze samen boeken van verdwijning te redden.
  • Vijf ontmoetingen in de hemel van Mitch Albom: Wanneer Eddie op 83-jarige leeftijd komt te overlijden, wordt hij wakker in de hemel. Hier ontmoet hij vijf mensen die van invloed zijn geweest op zijn aardse leven.

Bronnen: Libelle, Standaard, Goodreads