Vloeken in literatuur verboden

Vloeken in literatuur verbodenHeeft kunst en literatuur de grove taal van het dagelijkse leven nodig? Vladimir Poetin vindt van niet en verbiedt boeken met vloekwoorden in Rusland. Wat vind jij?

Als de Russische president Vladimir Poetin zijn zin krijgt, zal voortaan elk boek met grove taal worden verkocht in een afgesloten verpakking voorzien van een waarschuwing. Volgens een wet die deze week is goedgekeurd door het Lagerhuis van het Russische parlement worden vloekwoorden verboden en worden boetes gegeven aan iedereen die ze in films, toneelstukken, muziek of andere publieke optredens stopt.

‘Vulgair jargon is een essentieel onderdeel van de Russische literatuur en kunst,’ betoogt schrijver Irvine Welsh, die zelf ook vloekwoorden gebruikt in bijvoorbeeld zijn werk Trainspotting. ‘De strenge aanpak is volkomen belachelijk.’

‘Het lijkt op een poging om bepaalde culturen te marginaliseren, zoals de arbeidersklasse, de getto en ga zo maar door,’ aldus The Guardian. ‘Taal is een levend, organisch ding. Als je dat wil beheersen en wilt voorschrijven wat mensen zeggen, is de volgende stap voorschrijven wat mensen denken.’

Wat vind jij, heeft de literatuur vloekwoorden nodig, of dienen ze eigenlijk geen nut? Bediscussieer het met citaten en argumenten op het forum.

Bron

www.theguardian.com/books/booksblog/2014/may/08/swearing-in-literature-share-examples-of-bad-language-in-good-books

Uitgeven