Afbeelding

Repelsteeltje en het meisje bij het spinnewiel, een sprookje van de gebroeders Grimm.

Vijfhonderd nieuwe sprookjes ontdekt

In Duitsland is een collectie van 500 sprookjes gevonden.Een collectie sprookjes van de hand van historicus Franz Xaver von Schönwerth is ontdekt in Duitsland. De sprookjes lagen 150 jaar lang opgeborgen in een archief in Regensburg. De sprookjes gaan over een heel scala aan nieuwe magische dieren, moedige prinsen en kwaadaardige heksen.

Het betreft een reeks mythes, legendes en sprookjes die Von Schönwerth (1810 - 1886) door de jaren heen verzamelde. Dit deed hij in de Opper-Palts, één van de regio’s van de deelstaat Beieren, omtrent dezelfde periode waarin de gebroeders Grimm hun sprookjes verzamelden.

De verzameling telt zowel lokale versies van bekendere Europese sprookjes, zoals Repelsteeltje en Assepoester, als geheel nieuwe sprookjes. Zijn sprookjes zijn gebundeld in het boek Aus der Oberpfalz - Sitten und Sagen dat in 1857, 1858 en 1859 is verschenen. Het boek werd echter niet bekend en verdween al snel uit de rotatie. De nieuwe sprookjes worden momenteel vertaald naar het Engels.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/mar/05/five-hundred-fairytales-discovered-germany#_