Afbeelding
Tara Winstead
Tara Winstead
Kunstmatige intelligentie bestaat nu al een aantal jaar en is ondertussen niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Ook als schrijver kun je hier je voordeel mee doen. Denk bijvoorbeeld aan het nakijken van je teksten, maar ook op redactioneel vlak kan AI een uitkomst zijn. Hier zijn vijf handige schrijftools die je kunnen ondersteunen bij het schrijven van jouw verhaal.
Languagetool is een vrij toegankelijke website waarnaar je je teksten kunt kopiëren. Vervolgens kijkt dit programma je teksten automatisch na. Er verschijnen gekleurde streepjes in beeld afhankelijk van of het een spel-, grammatica- of stijlfout betreft. Echter zul je bij sommige ‘fouten’ zelf moeten beoordelen of het programma dingen niet ten onrechte voor fout aanmerkt. Hoewel Languagetool gratis te gebruiken is, zul je voor geavanceerd advies toch moeten betalen. Een fijne aanzet tijdens je herschrijfproces dus!
Voor wie de voorkeur geeft aan een meer minimalistische stijl, kan Bonsai Writer een goede optie zijn. De applicatie is nog wel in de ontwikkelingsfase. Dit kan betekenen dat bepaalde (basis)functie (nog) ontbreken. De app functioneert als een soort tekstverwerker, waarbij je je vooral kunt concentreren op het schrijven van je teksten. De kunstmatige intelligentie in dit programma richt zich op het structureren van je teksten. Daarnaast kun je eenvoudig zelf stukken tekst verplaatsen en je verhaal naar wens herstructureren. Op het moment van schrijven is Bonsai Writer alleen beschikbaar voor computers die op Windows draaien.
Misschien een wat voor de hand liggende optie, maar ChatGPT kan voor schrijvers een handig hulpmiddel zijn. Net als Languagetool is ChatGPT een vrij toegankelijk programma. Je kunt van alles vragen door een korte tekst te typen in de zoekbalk onder in het scherm. Dit geeft je de mogelijkheid om bepaalde inspiratie op te doen. Ook bij bijvoorbeeld een schrijversblokkade kan ChatGPT mogelijk tips geven waar je misschien zelf niet zo een, twee, drie aan zou denken. Hoewel ChatGPT een betaalde versie kent, kun je ook veel voor elkaar krijgen met de gratis versie.
Een tamelijk eenvoudige website waarmee je je teksten kunt nakijken op spelfouten, maar ook op de beruchte d/t-fouten. De website werkt met twee kleuren. Wanneer tekstelementen rood kleuren, is er wellicht sprake van een spel- of taalfout. Sommige stukken worden met blauw aangegeven. Dan is de tekst niet per se fout, maar doet het algoritme van de kunstmatige intelligentie een suggestie voor een aanpassing. Je kunt dan denken aan ouderwets taalgebruik of als AI denkt dat een bepaald woord vlotter staat. De website is gratis te gebruiken en kent vooralsnog geen betaalde versie.
HIX.AI of kortweg HIX is een platform die een breed scala aan mogelijkheden biedt wat schrijven betreft. Je kunt je teksten laten nakijken op spelling en grammatica. Maar je kunt ook onder meer gedichten schrijven, synoniemen laten toepassen tot complete zinnen laten corrigeren. Op HIX is zelfs een optie om een plot te bedenken die je op weg zou kunnen helpen bij het schrijven van jouw verhaal. Voor de grootste mogelijkheden heeft HIX.AI een betaald lidmaatschap, maar met de gratis versie kun je al wat basisdingen doen als spelling controleren.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!