Vier vaak verkeerd gebruikte literaire termen

Literaire termen zoals dystopie, kafkaësk of fabel worden regelmatig in de verkeerde context gebruikt. Hieronder een lijst van een aantal van deze literaire misvattingen.

Dystopie

Deze term wordt vaak gebruikt bij het schetsen van een verre toekomst of een wereld die niet ideaal is. Het probleem is echter dat ondanks deze werelden problemen hebben, dat niet wil zeggen dat het daadwerkelijk dystopische werelden zijn. De term is namelijk het tegenovergestelde van utopie (een perfecte en ideale plek). Dystopie zou dan een ‘perfecte’ verschrikkelijke plek zijn.

Kafkaësk/ kafkaiaans

Je hoort het vaak genoeg: ‘Ik heb een kafkaëske ervaring.’ Men labelt dikwijls de betekenissen complex en gedesoriënteerd aan de term en het klinkt zeker gedistingeerd, er is echter meer aan de hand als je een kafkaësk gevoel ondervindt. Het woord is afgeleid van de bekende Praagse schrijver Franz Kafka en is een verwijzing naar het gevoel en de sfeer waarmee zijn boeken doordrenkt zijn. Dit is niet alleen een gedesoriënteerd gevoel, maar voornamelijk een nachtmerrieachtige sfeer. Om deze term te begrijpen, is het daarom aan te raden eerst Kafka's werk te lezen.

Fabel

Fabeltjes vertellen, wie kent dat niet? Het komt echter vaak voor dat deze term in de verkeerde context wordt gebruikt. Een fabel is een korte verzonnen verhaal waar dieren of zaken handelende personen moeten voorstellen met een moraliserende les aan het einde.

Tragedie

In de volksmond wordt een tragedie beschreven als een verschrikkelijke gebeurtenis. Maar literair gezien gaat het om de ondergang van de protagonist. De officiële definitie van de Griekse tragedie komt van Aristoteles' Poëtica. Tragedie met als doel angst en medelijden bij het publiek op te wekken om de zogenoemde catharsis te bereiken, ofwel een zuiverend of reinigend gevoel te genereren.

Bron

http://flavorwire.com/399401/o-dystopic-irony-a-few-of-the-most-misused-literary-terms