Afbeelding

Literair nieuws

Literair nieuws

Unsplash

Vier Gouden Boeken voor Lucinda Riley en dichters op zoek naar liefdespoëzie

Blijf in één keer op de hoogte van het laatste nieuws!

Voor het eerst vier Gouden Boeken tegelijk uitgereikt

De delen Parel, Maan, Zon en De zevende zus van de Zeven Zussen-serie van Lucinda Riley zijn stuk voor stuk bekroond met een Gouden Boek. Van elk van de vier boeken werden sinds het verschijnen meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de officiële ‘Gouden status’.

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Deze oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

Lucinda Riley

Voor wie haar nog niet kent: Lucinda Riley (1965 – 2021) is dé bestsellerauteur van deze eeuw. Ze schreef de immens populaire Zeven zussen-serie en wereldwijd werden er al meer dan vijftig miljoen exemplaren van haar romans verkocht, waarvan ruim vijf miljoen in Nederland en België.

De Zeven zussen

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Parel, Maan, Zon en De zevende zus zijn respectievelijk deel vier, vijf, zes en zeven in een achtdelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Vandaag verschijnt wereldwijd het laatste deel in de reeks: Atlas. Het verhaal van Pa Salt.

Tijdschrift Elders literair staat in de startblokken

Den Haag bezit sinds korte tijd weer een literair tijdschrift. In het najaar van 2022 zag het nulnummer van Elders literair het licht. Afgelopen zaterdag werd de eerste editie gepresenteerd in boekhandel Douwes, Den Haag.

Elders literair is een Haags/Vlaams tijdschrift. Een literair platform voor verhalende proza, poëzie, essays, podcasts, boekbesprekingen, fotografie en (andere) beeldende kunst.

Nummer 1 opent met de winnende inzending van de Elders literair verhalenwedstrijd 2022: 'De herder en de zwermer' van Marjanne Sevenant, een filosofische bespiegeling over mens en natuur, het vergankelijke en het blijvende.

Het tijdschrift Elders literair verschijnt 2x per jaar. Daarnaast is het tijdschrift bij elke (online) boekhandel en bij uitgeverij In de Knipscheer (Haarlem) te koop.

25 hedendaagse dichters op zoek naar liefde bij het Muiderslot

25 Nederlandse dichters treden in de voetsporen van P.C. Hooft. Hij was bewoner van het Muiderslot en kwam in 1609 op het kasteel te wonen en bleef er tot zijn dood wonen. De dichters zijn in juni een maandlang ‘Writers in Residence’ op het Muiderslot. In het kasteel en in de kasteeltuin gaan ze op zoek naar de ware aard van liefdespoëzie in de hedendaagse tijd.

Elke dichter besteedt een dag in het slot en schrijft een gedicht dat achterblijft in het kasteel. Geïnspireerd door dat werk schrijft de volgende dichter weer een stuk dat inspireert en tot nadenken aanzet. De dichters laten zich inspireren door de beroemdste bewoner van het kasteel: de 17e -eeuwse schrijver en dichter P.C. Hooft. Maar ook door de Muiderkring: de vriendengroep die Hooft kwam opzoeken in deze inspirerende omgeving. De gedichten van de ‘Nieuwe Muiderkring’ worden gebundeld en verschijnen in een gedichtenbundel met foto’s die op locatie worden gemaakt door portretfotograaf Geert Smits.

De dichters

De groep dichters vormt samen een bont gezelschap. Amsterdamse dichters, stadsdichters en slammers: een moderne kring bestaande uit Nafiss Nia, Marianne van Velzen, Boris Kanen, Wietse Hummel, Larissa Verhoef, Yanaika Zomer, Ingrid van den Oord, Jibbe Willems, Onno-Sven Tromp, Albana Shala, Baban Kirkuki, David Alberti, Marthe van Bronkhorst, Monique Leegwater, Kamiel Choi, Simon Mulder, Marjolein Pieks, Gita Hacham, Hagar Peeters, Jan Bulsink, Sander Koolwijk, Luna Wicks en Amal Karam