Afbeelding

Schermtijd verminderen

Schermtijd verminderen

Unsplash

Verminder je schermtijd en vergroot je schrijftijd

Even je berichtjes checken op je telefoon, en ineens is het alweer een paar uur later. Ken je dat gevoel? Oneindig scrollend op je telefoon, terwijl de tijd aan je voorbijgaat. Verspilde tijd, want die had je ook kunnen gebruiken voor het schrijven van je boek, toch? Probeer daarom eens je schermtijd in te ruilen voor schrijftijd, of desnoods om zelf een boek te lezen. Want van lezen word je zelf een betere schrijver.

Je kan er misschien niet omheen dat je vanachter een scherm werkt. Sommige schrijvers vinden het nou eenmaal fijner om te werken met een laptop dan met pen en papier. Maar zorg er dan wel voor dat je genoeg pauzes tussendoor neemt, waarop je juist niet je telefoon gebruikt. Deze pauzes kunnen namelijk de schadelijke effecten van te veel schermtijd verminderen. Als je urenlang geconcentreerd achter een laptop of computer werkt, en dan ook nog eens veel met je telefoon bezig bent, neemt de kans op hoofdpijn flink toe. Die hoofdpijn die wordt veroorzaakt door je beeldscherm heeft zelfs een naam: het ‘computervisie syndroom’.

Dit komt door te veel spanning op je ogen. Je kan hier hoofdpijn van krijgen, maar ook kan je wazig gaan zien, duizelig of vermoeid worden en rode/droge ogen krijgen. Iets om erg serieus te nemen dus! Neem tijdig een pauze om de negatieve gevolgen te verminderen.

Overzichtelijk beginscherm

Of het nu gaat om je telefoon of laptop. Een beginscherm waarbij de belangrijkste apps bij elkaar staan en alles er overzichtelijk uitziet zal je helpen bij het verminderen van je schermtijd. Zorg ervoor dat social media apps zoals Instagram en Facebook niet op het beginscherm van je telefoon staan. Hierdoor blijven ze in eerste instantie buiten zicht en zal de verleiding minder groot zijn om erop te drukken.

Notificaties uitzetten

Misschien is dit wel een van de belangrijkste tips: zet je notificaties uit. Notificaties houden je namelijk aan het scherm gekluisterd. Door ze uit te zetten heb je daar geen last meer van geluiden of meldingen op je scherm. Dit zorgt voor een stuk minder afleiding. Als dit niet voor jou werkt is er nog een drastischere oplossing: zet je telefoon uit. Voor de meeste een hele opgave, maar probeer het maar eens!

Limiet per app

Je telefoon is dus een echte schermtijdvreter. Om dat te minderen is het ook een optie om een tijdslimiet per app in te stellen. Dit weerhoudt je ervan om urenlang te scrollen. Je krijgt weer grip op je schermtijd. Daarnaast kun je per dag instellen wat je tijdslimiet is.

Voor en na het slapen

Probeer een halfuur voordat je gaat slapen geen telefoon of laptop te gebruiken. Het is erg verleidelijk om nog even die Netflix-serie aan te zetten, maar het zorgt er ook voor dat je minder snel in slaap valt en onrustiger slaapt. Dit geldt ook wanneer je wakker wordt. Even snel je meldingen checken, is wat de meeste mensen doen wanneer ze wakker worden. Probeer ook dan om je telefoon een halfuurtje te laten liggen zonder erop te kijken.

Pak bijvoorbeeld een boek in plaats van je telefoon of laptop. Lezen zorgt ervoor dat je rustig in je hoofd wordt. ‘s Avonds helpt het om beter in slaap te komen en ’s ochtends zorgt het ervoor dat je rustiger wakker wordt. Daarnaast is de kans groot je inspiratie opdoet voor jou verhaal!

Geen excuses maar resultaten

Na het lezen van dit artikel kan je niet meer met het excuus komen dat je geen tijd hebt gehad om te schrijven doordat je te lang door je socials zat te scrollen, want je weet nu precies wat je moet doen om controle over jouw schermtijd te krijgen. Door deze tips toe te passen op je dagelijks leven zul je zien dat je een hoop tijd, energie en inspiratie overhoudt om te schrijven. Weg met die excuses, het is tijd om mooie resultaten neer te zetten.