Afbeelding

Vlinder op bloem

Debadutta (via Pexels)

UKV's van de week: Onbekwaam en Vlindertje

Onbekwaam - Robert van der Meulen

15 mei

Volgende week staat hij met zijn nieuwbakken vriendin, die pittige handelsaspiraties kent, achter een verkoopkraam. Da’s nieuw voor hem, in handeldrijven heeft hij zich voorheen niet eerder bekwaamd. Maar, de liefde is groot. En daarom vroeg hij zijn moeder of zij nog overbodige spullen had. Nou, die had ze! Een volle zolder vol zelfs. Dat komt omdat haar echtgenoot niet bekwaam is in wegdoen. ‘Maar mams, dat theepotje kan ik toch niet verkopen, dat is een familiestuk…’ Dus werd het theepotje zuchtend teruggezet door mams. Zevenendertig zuchten later gaf mams er de brui aan. Handelsonbekwaamheid is hartstikke erfelijk.

Vlindertje - Theo Stepper

15 mei

Hij neemt net een grote slok van zijn biertje als ze wijst en zegt: ‘Kijk dat vlindertje.’ Vragend kijkt hij haar over de rand van zijn glas aan. ‘Daar, op die tafel! Een vlindertje.’ ‘Och, die hebben we thuis in de tuin ook. Dan ben je toch ook niet zo enthousiast?’ Ze kijkt hem teleurgesteld aan.  ‘En daar zitten ook wespen,’ vervolgt hij nors. ‘Nou, gelukkig zijn die hier niet.’ Tevreden slaat hij het laatste restje bier achterover.  Ze klopt hem zachtjes op zijn knie. ‘Toch is het een mooi vlindertje,’ zegt ze zacht.

Graven - Ferry Segers

10 mei

Annie schudt mopperend met een zak hondenkoekjes. ‘Verdomme, heeft die rothond een kuil gegraven… Kom eruit, rothond!’ Er volgt geen reactie, dus gaat Annie op haar buik liggen bij de kuil. Haar geroep echoot terug. Zo diep kan Freddie toch nooit gegraven hebben? Ze besluit hulp in te roepen van de dierenambulance. ‘Nou mevrouw, die kuil is behoorlijk diep. Je weet nooit tot hoe ver zo’n Jack Russell kan graven.’ ‘Maar hoe krijg ik hem terug?’ De dame haalt haar schouders op en wijst naar de tv: ‘Misschien is dat hem wel.’ ‘Hond graaft zich naar China? Freddie!’

Droge kost smeuïg maken - Eveline van Dienst

11 mei

Rose staat op het punt het podium te betreden. Naakt. Althans, zo voelt het. ‘Denk dat de zaal gevuld is met bloemkolen’ en ‘voer een toneelstuk op en wees jouw karakter’. Dit zijn de twee meest waardevolle tips die ze ooit kreeg. Ze klinken als mantra’s wanneer Rose iets moet voordragen. Na een diepe zucht stapt ze naar voren en neemt de microfoon over. De showmaster in haar komt naar boven. ‘Goede middag beste mensen, fijn dat jullie er zijn.’ zegt ze vol enthousiasme. ‘Vandaag wil ik het hebben over de noodzaak van valpreventie bij ouderen in het verzorgingstehuis.’

Eet smakelijk - Asko De Vries-Robles

11 mei

‘Één of ander bloedmooie vrouw zou Poetin subtiel moeten verleiden en vergiftigen. Ik zou het wel weten.’ Karel kijkt zijn vrouw aan, schrikt. ‘Wat is er, vind je dat raar?’ ‘N-nee zeker niet,’ Hij staart naar het eten. Biefstuk met pepersaus en gebakken aardappels, een Dame Blanche toe. Zijn vrouw heeft extra lang in de keuken gestaan. ‘Laat het je smaken schat, precies zoals je het lekker vindt,’ weerklinkt haar mierzoete stemgeluid. Karel humt, maar is er niet gerust op.