Afbeelding

Gesloten voordeur

Lina Kivaka (via Pexels)

UKV's van de week: Mam en Verhevigde realiteit

Iedere week zetten wij vijf ultrakorte verhalen in de schijnwerpers. Wil jij ook een ultrakort verhaal schrijven? Doe mee in onze Facebookgroep.

Mam - Elsbeth Boom

15 april 

Het duurt zeker vijftien minuten nadat ik heb aangebeld, voor ze de deur langzaam opent en naar buiten stapt. De eerste schrik van mijn onaangekondigde bezoek verbergt ze met een enthousiaste knuffel en tranen daarna. ‘Hoi mam, mag ik even binnenkomen?’ ‘Laten we wat drinken bij Thijssen, dan bel ik Erna, vindt ze leuk,’ pareert ze. ‘En Brams moeder vraagt ook steeds naar je, die zal het ook zo leuk vinden.’ Al pratend over wie me allemaal wil zien, pakt ze haar jas en sluit de deur achter zich. Nog steeds mag ik haar gehoarde pijn binnen niet zien.

Een verhevigde realiteit - Henri Pols

17 april

Een student van de academie heeft haar geportretteerd. Elsa op metrostation Gare du Nord. Scherper, gedetailleerder dan het oog of een geavanceerde lens haar ooit kan zien. Zij, haar volledige omgeving, de kleinste details, dichtbij en veraf, de weerspiegelde ruimte in de ramen van de wagons, alles is scherper dan de realiteit. Er schijnt een onnatuurlijk, statisch licht; geen ruimte vol beweging, een snel voorbijgaand moment, maar een in zichzelf besloten ruimte, geluidloos, roerloos, een stilstand. Het beeld zélf is onderwerp van het schilderij. Het verleidt,  verontrust, het is een waarschuwing achteraf, het is verraderlijk, het doet verdriet.

Klussen - Tja Huizing

13 april

De baas van het klusbedrijf kwam een paar dagen later bij Vera om te controleren of zijn personeel goed werk had afgeleverd. ‘Heeft u klachten, mevrouw?’ vroeg hij, terwijl hij de rekening op de tafel legde. ‘Nee hoor, ze hebben alles perfect gedaan.’ Ze keek op de rekening en zei geschrokken: ‘Zoveel geld heb ik niet. Kan ik gespreid betalen?’ De man bekeek haar verlekkerd van top tot teen. ‘Jazeker. Dat worden dan wel heel wat klusjes, dame. Laten we maar direct met de eerste afbetaling beginnen.’ 

Uitdragerij - Bob Faber

15 april

'Een groeimarkt jongen, big business,’ beweert Freek, terwijl hij Jules op de achterkant van een bierviltje de winstmarges van zijn nieuwe BV’tje voorrekent. ‘Als jij nu die ontbrekende vijftig mille voor een transportauto kan inbrengen dan verzeker ik je, dat je die investering er binnen een jaar uit hebt. Daarna is het puur cashen.’ Jules kijkt zijn compagnon in spe wantrouwend aan. ‘Denk er rustig over na man en bel me als je een beslissing hebt genomen,’ waarna hij zijn visitekaartje op de bar achterlaat. Als Freek is vertrokken, bekijkt Jules het kaartje. “De UITDRAGERIJ - Begrafenissen en Crematies.”

Voltooid leven - Ferry Segers

17 april

Het moment waarop hij Astrid aankeek was Arnold op slag verliefd. Nu zijn ze een eeuwigheid samen. Er is veel gebeurd in hun leven. Hun kinderen zijn getrouwd en komen iedere week op bezoek. Nu Astrid zo ziek is komen ze vrijwel iedere dag. Na de beslissing van Arnold dat hij Astrid niet alleen wil laten gaan, is er verdriet maar ook begrip. ‘Pap, mam. Ik zie jullie aan de andere kant.’ Hun dochter kan niets zeggen, ze knikt met tranen in haar ogen. ‘We houden van jullie. Geniet van elkaar.' Hij lost zijn belofte van altijd samen in.