Afbeelding

literair nieuws

pixabay

Uitreiking Europese literatuurprijzen gaat online, Leerstoel Nederlands-Caribische letteren in voortbestaan bedreigd

Het AD is in stilte gestopt met recenseren actuele literatuur

Het AD heeft al enkele weken geen recensies meer geplaatst over actuele literatuur. Dit meldt het literair weblog Tzum. Wel heeft de krant nog een boekenrubriek van Ronald Giphart, maar helaas is ook deze rubriek gekrompen van twee naar één pagina. Naast deze boekenrubriek is er ook nog de rubriek ‘Schrijver leest’, maar beide rubrieken zijn niet aan de actualiteit gebonden. Gelukkig lijkt het niet meer recenseren van boeken geen trend te zijn. Zo schrijven andere kranten, zoals de Volkskrant en Trouw, nog wel volop literaire recensies.

Bron: Tzum

Internationale Vereniging Neerlandistiek viert 50-jarig jubileum met nieuwe podcastserie

De Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) gaat het 50-jarig jubileum vieren met een nieuwe podcastserie. De serie heet ’50 jaar Neerlandistiek wereldwijd’ en bestaat uit drie delen. De afleveringen zullen gaan over de relatie tussen vertaler en auteurs, de invloed van het buitenland op gedichten en over woordkunst. In de podcast, gemaakt door tekstschrijfster Willemijn de Koning, komen verschillende auteurs en vertalers aan het woord, zoals Mustafa Sitou en David Colmer. De laatstgenoemde is vooral bekend als de Engelse vertaler van, onder andere, Annie M.G. Schmidt.

Bron: Literairvertalen.org

Uitreiking Europese literatuurprijzen gaat online door

Het Crossing Border Festival heeft besloten om de uitreiking van de Europese Literatuurprijzen online door te laten gaan. Dit jaar worden de evenementen live gestreamd vanuit Theater aan het Spui. Daarnaast bestaat het festival dit jaar tien jaar. Om dit te vieren worden er naast de standaardprijzen nu ook twee extra prijzen uitgereikt: zowel een vakjury als een studentenjury kiezen dit jaar een winnende roman. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van €10.000 voor de schrijver en €5000 voor de vertaler. De uitreiking vindt plaats op 7 november.

Bron: Literairvertalen.org

Leerstoel Nederlands-Caribische letteren in Amsterdam in voortbestaan bedreigd

De beroemde Curaçaose schrijver Eric de Brabander heeft afgelopen week in de Volkskrant zijn zorgen geuit over het voortbestaan van de leerstoel Nederlands Caribische letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Zo beschuldigt hij de universiteit ervan subsidiegelden via een slinkse omweg ‘in de grote pot’ te laten verdwijnen. De universiteit doet niets aan marketing en zegt jaarlijks 35.000 euro tekort te komen om de leerstoel te bekostigen. De leerstoel, die dertien jaar geleden werd ingesteld, is bedoeld als plek waar de literatuur en cultuur van het Nederlands-Caribisch gebied wordt bestudeerd. Het wegvallen van de leerstoel zou ‘eeuwig zonde’ zijn, aldus de schrijver. Lees hier het hele stuk.

Bron: Tzum, Volkskrant

Uitgeven