Afbeelding

Literair nieuws

Literair nieuws

Unsplash

Uitgeverij de Fontein volgt Booktok-trend en Dieter Steenhaut (25) nieuwe tekenaar van Jommeke-stripboeken

In één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!

Uitgeverij De Fontein volgt Booktok-trend en geeft de Engelstalige vertalingen uit van eigen bestsellers

Nederlandse jongeren lezen steeds meer boeken in het Engels, vaak zijn ze aangezet door de trend die op Booktok viraal gaat. Uitgeverij De Fontein speelt in op de trend en heeft voor haar lezers de beste jeugdthrillers van Nederlandse bodem vertaald naar het Engels. Volgende week verschijnen er drie titels uit het eigen fonds in vertaling: Trapped in the Woods van Mel Wallis de Vries, Fake Trip van Margje Woodrow en Missing in Paris van Cis Meijer.

Onder de hashtag #BookTok op TikTok delen gebruikers hun favoriete boeken op het platform. Sommige van die boeken zijn daardoor binnen no-time erg populair geworden. En dat merken uitgevers zoals De Fontein ook: ze verkopen ineens een stuk meer boeken, en nu ook met een Engelse vertaling.

Dieter Steenhaut is de nieuwe tekenaar van Jommeke-stripboeken

Een jongensdroom die in vervulling gaat: Dieter Steenhaut (25) is vanaf nu de nieuwe tekenaar van de Jommeke-stripboeken. Hij zal voor het eerst meetekenen aan de avonturen van het bekende stripboekfiguur in het boek ‘Rare Vogels’.

Steenhaut, spotte tijdens zijn stage bij Lectrr, een advertentie in de krant. “Nieuwe tekenaar Jommeke gezocht", stond er te lezen. Hij solliciteerde gelijk, en ziet nu zijn droom in vervulling gaan. Drie jaar lang werd hij achter de schermen opgeleid om de exacte tekenstijl voor de stripboeken onder de knie te krijgen, en vanaf vandaag ligt zijn eerste stripboek in de rekken.

Het stripfiguur ‘Jommeke’ werd in 1955 bedacht door Jef Nys, en is vandaag de dag nog net zo populair als toen.

Maurice Swirc wint Brusseprijs 2023 met eerste boek over oorlogsmisdaden

Afgelopen zaterdagnacht werd bekend gemaakt dat Maurice Swirc met zijn boek De Indische doofpot de Brusseprijs 2023 heeft gewonnen. In zijn boek onderzoekt Swirc waarom de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd. Het boek van Swirc is het eerste boek over Nederlandse oorlogsmisdaden dat is geschreven vanuit een historisch juridische invalshoek en laat gedetailleerd zien hoe groot de impact van de verzwegen oorlogsmisdaden in Indonesië op onze rechtsstaat was.

Maurice Swirc is onderzoeksjournalist en gespecialiseerd in mensenrechten en rechtshistorische onderwerpen. Hij is journalist voor o.a. De Groene Amsterdammer en NRC. 

 

Boektopia: opnieuw grote boekenbeurs in Vlaanderen

Vlaanderen organiseert vanaf dit najaar opnieuw een grote boekenbeurs waar alle uitgevers en boekenhandelaren aan deel kunnen nemen. Het nieuwe jaarlijkse boekenevenement zal "Boektopia" heten en zal ieder jaar tijdens de herfstvakantie plaatsvinden. Deze editie van Boektopia zal in de gaststad Kortrijk plaatsvinden, heeft de Vlaamse minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon bekendgemaakt.

De traditionele Boekenbeurs werd altijd in Antwerpen gehouden, en vond in 2019 voor het laatst plaats, met 123.000 bezoekers. Vorig jaar vond de eerste editie van Boektopia plaats met zo’n 28.000 bezoekers.