Afbeelding

Krant lezen met een kopje koffie

Pexels

Uitgever Joost Nijsen maakt de balans op na 40 jaar ervaring, boekentips voor de zomer

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de laatste week!


Uitgever Joost Nijsen maakt de balans op na 40 jaar ervaring

Vertrekkend uitgever van uitgeverij Podium zwaait na 40 jaar af. In een interview met Trouw maakt hij de balans op en kijkt hij naar de toekomt van het vak. Zo meent hij dat de selfpublishing-trend geen enorme vlucht zal nemen. “Enkelingen, zoals Paulien Cornelissen, Maike Meijer, Kluun en Tommy Wieringa wagen zich eraan, maar zo’n parcours vereist heel wat belangstelling en talent voor zakendoen. Dat staat behoorlijk haaks op het introspectieve van het schrijverschap.” Wel denkt hij dat schrijvers meer kunnen doen dan alleen een boek uitbrengen. Nijsen: “Want waarom moet een goed idee per se leiden tot een roman? Denk eens aan televisie, film, audio, podcasts enzovoort. Die alternatieve tak van wat wij nevenrechten noemen, zal belangrijker worden. De uitgever van de toekomst wordt zo meer een handelaar in rechten, verwacht ik. Daarnaast zullen er altijd fijne, mooie boekenuitgeverijen blijven bestaan, maar dan wel met een lage winstverwachting en flinke kostenbeheersing.”

Lees het hele interview hier.

Francien Oomen schrijft Hoe overleef ik... mijn leven als millennial?

Als je zelf kinderboeken schrijft, ben je vast bekend met de Hoe Overleef Ik-serie, geschreven door Francien Oomen en uitgegeven tussen 1998 en 2015. De schrijfster heeft onlangs aangekondigd een vervolg op de populaire jeugdserie te schrijven. In de originele boeken volgden we Rosa als tiener, van de eerste zoen tot de scheiding van haar ouders. Met dit nieuwe boek zal Rosa’s leven als twintiger centraal staan. Dat besloot Oomen om wat ze ziet in de vriendenkring van haar kinderen, die nu twintigers zijn. “Daar zie je veel depressies en burn-outs. Het is best een pittige tijd voor ze.”

Bron: NOS

Boekentips voor de zomer van NRC en Het Parool

Ben je nog op zoek naar goede boeken om mee te nemen op vakantie? Misschien wel boeken om schrijftechnieken van te leren of om inspiratie op te doen voor je eigen schrijfwerk? NRC zette de 40 beste boeken van 2022 (tot nu toe) op een rij en Het Parool deelde de 36 beste boeken om deze zomer op vakantie te lezen.

Lees het artikel op NRC en Het Parool

Uitgeven