Twee debutanten op AKO-tiplijst

Je hoeft tegenwoordig geen gevestigde schrijver meer te zijn om door de AKO-jury opgemerkt te worden. Op de AKO-tiplijst van dit jaar staan maar liefst twee debutanten. Te weten: Michel van Eeten en Marja Vuijsje. Beide auteurs van uitgeverij Atlas, overigens. Michel van Eeten - geportretteerd in Schrijven Magazine nummer 1 van dit jaar (feb/maart 2009) staat met zijn debuutroman 'Tegennatuur' op de tiplijst (vroeger longlist) van de AKO-literatuurprijs. Naast deze nominatie heeft Van Eeten een prijs gewonnen voor zijn weblog (http://www.bijzinnen.com). Marja Vuijsje heeft al co-auteur al eens een boek geschreven (Haagse portretten), maar staat nu met haar biografie 'Joke Smit' op de tiplijst. Beide auteurs laten zien dat ook een debuut kans maakt op de hoofdprijs van de Nederlandse letteren. Schrijven Magazine-medewerker bij de jury In de jury van de AKO Literatuurprijs 2009 zat dit jaar onder andere Maarten Dessing, sinds jaar en dag medewerker van Schrijven Magazine en schrijver van het schrijfboek Uitgeven in eigen beheer dat in 2008 in de Schrijfbibliotheek van Augustus en Schrijven Online verscheen. De rest van de jury is als volgt samengesteld:
  • Guy Verhofstadt (voorzitter), oud-premier van België
  • Bas Belleman, recensent Trouw en medewerker Filosofie Magazine
  • Sylvia Dornseiffer, neerlandica en oud-directeur Fonds voor de Letteren
  • Frank Hellemans, literair criticus Knack Magazine, docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen
  • Jeroen Overstijns, criticus De Standaard der Letteren en manager DS Online
  • Maarten Dessing, medewerker Schrijven Magazine en recensent non-fictie Algemeen Dagblad
Hoe kom ik erbij Hoe kom je als beginnend schrijver op de tiplijst van de AKO? Je uitgever moet jouw boek inzenden. Dat is iets wat uitgevers en sommige zelfuitgevende auteurs vergeten. De AKO komt niet naar je toe - jij moet naar de AKO komen. Overigens waren er dit jaar 390 boeken ingestuurd - een record.

Bron

www.akoliteratuurprijs.nl/FS-P1.html