Trouw bespreekt debutanten

Dagblad Trouw bespreekt vandaag op enthousiaste wijze vier debutanten van het afgelopen halfjaar:Thijs de Boer (Vogels die vlees eten), Tonie Mudde (Spathetti Spoetnik), Fikry El Azzouzi, (Het Schapenfeest) en Henk Rijks (De kostwinner). Ook worden vier andere debuten gesignaleerd, waaronder Gerwin van der Werf in het juninummer van Schrijven Magazine wordt geïnterviewd. (Zie www.schrijvenonline.org/magazine/2010-3) De Boer en Mudde "Een van de grote literaire verrassingen van dit voorjaar is Thijs de Boers debuutbundel ’Vogels die vlees eten’., schrijft recensent Nels Fahner. Thijs de Boer (Eindhoven, 1981) studeerde bouwkunde in Delft. Hij publiceerde in verschillende literaire tijdschriften. In 2008 kreeg hij de Hollands Maandblad prozabeurs toegekend. "Zijn verhalen zijn opvallend fragmentarisch vormgegeven: korte alinea’s worden telkens onderbroken door een witregel, als strofen in een gedicht. (...) En dat is knap, als een schrijver in twee zinnen zoveel vragen weet op te roepen." Tonie Mudde (1978) publiceerde al twee populair-wetenschappelijke boeken en schreef voor Quest en nrc.next. In 2009 won hij een ’Tegel’ voor zijn journalistieke werk. "Tonie Mudde, een andere jonge debutant, beschikt eveneens over een soepele stijl, maar zijn voornaamste kracht is toch dat hij een intrigerend personage weet neer te zetten. (...) Mudde registreert, zet tot nadenken aan, maar wordt nergens moralistisch. Integendeel, hij weet de verworvenheden van het digitale tijdperk ook nog eens geestig in beeld te brengen" El Azzouzi en Rijks Fikry El Azzouzi (1978) werd geboren in Temse, Oost-Vlaanderen. Hij schrijft onder meer columns voor de Vlaamse interculturele organisatie Kif Kif. Over hem schreef Fahner: "Licht is ook de toon van de Vlaming Fikry El Azzouzi, die debuteert met ’Het Schapenfeest’. (...) Er valt veel te lachen om ’Het Schapenfeest’. El Azzouzi houdt consequent de stijl van een patserig jongetje aan, wat je een prestatie mag noemen. (...) ’Het Schapenfeest’ smaakt naar meer, dat is duidelijk. Henk Rijks (1962) werd geboren in Den Haag, werkte als journalist bij Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio. Hij woont in Amstelveen en werkt voor verschillende communicatie- en reclamebureaus. "’De kostwinner’ werkt als een goede thriller (de filmrechten zijn al verkocht), maar heeft ook een behoorlijke psychologische diepgang. (...) ’De kostwinner’ is een pijnlijk en raak portret van de krampachtig overlevende, door hoge verwachtingen gedicteerde ’culturele elite’ van deze tijd. " Andere debuten van dit seizoen De andere debuten die werden gesignnaleerd in het artikel van Fahner:
  • ’De vadermoordenaar’ van Arno Haijtema. Omslachtige, maar beeldrijke historische roman over de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw.
  • Gewapende man’ van Gerwin van der Werf. Musicoloog gaat op zoek naar zijn vader. Bij vlagen goed geschreven roman, maar de emotionele kern van het verhaal komt niet goed uit de verf.
  • ’De liefhebber’ van Hester Carvalho. Een spannende, maar niet altijd even goed uitgewerkte roman over een man die van een nette boekverkoper bolletjesslikker wordt.
  • ’De tijddood’ van Cees Oosterwijk. Kruising tussen een matige thriller en een ideeënroman over gemeentepolitiek.
  • ’Wildeman’ van Corrie Koppedraijer: boksroman vol integratieclichés, over een trainer die een asielzoeker probeert op te leiden tot kampioen.

Bron

http://www.trouw.nl/cultuur/boeken/article3086459.ece/Debuten__Ernst_in_lichte_verpakking___.html