Start » Nieuws » Trending Topic: Wat is er aan de hand bij Atlas Contact?

Trending Topic: Wat is er aan de hand bij Atlas Contact?

11 Juli 2017

 Wat is er aan de hand bij Atlas Contact?Het is een bewogen week geweest voor uitgeverij Atlas Contact en haar schrijvers. De berichten over een vertrekkende uitgever en stakende schrijvers zijn overal te lezen. Maar wat is er nu precies gebeurd?

Vertrek uitgever Mizzi van der Pluijm

Aanleiding voor het conflict is het plotselinge vertrek van Mizzi van der Pluijm, uitgever/directeur bij Atlas Contact. Van der Pluijm werkte al zo’n 30 jaar bij Atlas Contact, maar stapt nu plotseling over naar jonge concurrent Das Mag. Hier treedt ze per 1 augustus in dienst.
De reden van haar onverwachte vertrek is een conflict met VBK-directeur Wiet de Bruijn. (VBK: Veen, Bosch & Keuning-uitgeversgroep, het moederbedrijf & groot aandeelhouder van Atlas Contact.) Het conflict zou gaan over de toekomst van Atlas Contact, De Bruijn wil mogelijk fuseren met andere uitgeverijen en ook het e-bookplatform Bookchoice (voorheen Elly’s choice) onder zijn hoede nemen. Van der Pluijm was het hier niet mee eens en was bang dat deze nieuwe koers de autonomie van Atlas Contact in gevaar zou brengen.

Auteurs in shock 

Het gebrek aan informatie over Van der Pluijms vertrek, de reden ervan en de toekomst van Atlas Contact, leidde tot veel onvrede bij de schrijvers van de uitgeverij. 'We voelen ons heel erg verwant met Atlas Contact en de manier waarop dit gaat, slaat nergens op, het is de omgekeerde wereld', zegt Hanna Bervoets. 'Wíj verdienen het geld voor dat bedrijf, zonder de auteurs zijn ze nergens. Als Wiet de Bruijn een prachtidee heeft om de literatuur de toekomst in te loodsen, sta ik ervoor open. Maar we moeten wel weten wat de plannen zijn en wat de koers wordt.'
Andere auteurs reageren nog veel feller: ‘Met de meeste hoogachting, en val dood,’ schreef auteur L.H. Wiener in zijn column aan De Bruijn. Ook schreef hij: ‘Wiet, jij mag nog geeneens niet de blokhakken poetsen van zo’n koosjer wijf als Mizzi van der Pluijm!’
Ook Adriaan van Dis reageert emotioneel: ‘Mizzi is een uitstekende uitgever en heeft Atlas Contact tot een hechte club gemaakt. Wij auteurs zijn bij dit besluit niet betrokken. We worden als vee behandeld. Ik ga me ernstig beraden over de toekomst.’

Schrijvers in staking

Hanna Bervoets nam samen met Ellen Deckwitz en Lieke Marsman initiatief voor een petitie, die inmiddels ondertekend is door 35 auteurs van Atlas Contact. Totdat zij meer informatie krijgen over de gang van zaken, staken zij hun werkzaamheden voor de uitgeverij.
Inmiddels heeft Wiet de Bruijn wel zijn excuses aangeboden voor het gebrek aan communicatie naar de auteurs van Atlas Contact.


Wie is Mizzi van der Pluijm?

Mizzi van der Pluijm werkte 30 jaar bij Atlas Contact, sinds 2011 was ze hier directeur-uitgever. Onder haar leiding groeide Atlas Contact uit tot één van de sterkste uitgeverijen van Nederland, met auteurs als Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet en Dick Swaab. Ook internationale schrijvers als Haruki Murakami en Salman Rushdie worden bij Atlas Contact uitgegeven.
Vorig jaar werd Mizzi van der Pluijm door journalist Jan Zandbergen uitgeroepen tot ‘invloedrijkste speler in het literaire veld’ op hebban.nl.

Bronnen: Volkskrant & Tzum.info 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Trending Topic: Poëzieboekhandel in Leiden
- Trending Topic: John Green is terug!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee