Start » Nieuws » Trending Topic: 63 auteurs en illustratoren vertrekken bij Querido

Trending Topic: 63 auteurs en illustratoren vertrekken bij Querido

3 Oktober 2017

 63 auteurs en illustratoren vertrekken bij QueridoQuerido Kinderboeken loopt leeg: nadat de zeskoppige redactie haar ontslag indiende, besloten inmiddels 63 kinderboekenauteurs en -illustratoren om ook op te stappen. Het is het vervolg van een al langer lopend conflict met uitgeversconcern WPG.

Splitsing in 2014

Tot 2014 was Querido één uitgeverij, die zich richtte op zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. De laatste jaren was dat als onderdeel van WPG Uitgevers. In 2014 zat WPG in financiële problemen en wilde een aantal verliesgevende onderdelen afstoten. De volwassenentak van Querido was er daar één van, maar de kinderboekenafdeling was juist wél winstgevend. Zo kwam het tot een splitsing: Querido voor volwassenen werd onderdeel van Singel Uitgeverijen, terwijl de kinderboeken bij WPG bleven.

Aangekondigde verhuizing

Ondertussen bleven beide Querido’s wel in hetzelfde gebouw zitten. Hoewel het formeel twee aparte bedrijven zijn, werken ze in de praktijk nauw samen en zijn er auteurs die zowel voor kinderen als volwassenen schrijven en bij beide Querido’s publiceren. Afgelopen juni maakte WPG echter bekend dat de redactie van Querido Kinderboeken per 1 oktober zou moeten verhuizen naar het hoofdkantoor van WPG. Protesten liepen op niets uit, en vorige week maandag diende de redactie haar ontslag in. Het eerste bericht van dertig auteurs die ook wilden opstappen, volgde al snel.

Brief van de schrijvers

Inmiddels is er een brief ondertekend door 63 schrijvers en illustratoren, waarin ze WPG Uitgevers onder druk zetten om alsnog Querido Kinderboeken te verkopen aan Singel Uitgeverijen, zodat de twee Querido’s samen kunnen blijven werken. Als dat niet gebeurt, zullen ze geen nieuwe manuscripten of illustraties meer aanbieden.

Bronnen: de Volkskrant en Tzum

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Trending Topic: Van der Heijden verlaat De Bezige Bij
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!