Afbeelding
Stockfoto
Unsplash
Stockfoto
Unsplash
In een keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!
Maandag, op de dag dat het kabinet viel, werd ook de longlist bekendgemaakt voor het beste politieke boek: de PrinsjesBoekenprijs 2023. De longlist bestaat uit tien verschillende boeken die worden beoordeeld door de jury van de PrinsjesBoekenprijs. Deze jury bestaat uit Lilianne Ploumen, Tom van der Meer en Floor Boon.
* Lotfi El Hamidi – Generatie 9/11 (Pluim)
* Maxim Februari – Doe zelf normaal (Prometheus)
* Jurenne Hooi – Eigen schuld…: Hoe we zorgen dat mensen met enorme schulden hun leven weer op orde krijgen (Prometheus)
* Ruud Koopmans – De Asielloterij: Het Europese vluchtelingenbeleid van 2015 tot de Oekraïneoorlog en hoe het beter kan (Prometheus)
* Eva Meijer – Misschien is ander woord voor hoop (De Geus)
* Gert Oostindie en Wouter Veenendaal – Ongemak: zes Caribische eilanden en Nederland (Prometheus)
* Paul Schenderling – Er is leven na de groei: Hoe we onze toekomst realistisch veiligstellen (Bot Uitgevers)
* Christoph Schmidt – Dé EU bestaat niet: Hoe democratisch is de Europese politiek? (De Arbeiderspers)
* Karel Smouter – Blauw Wit Rood: De boerenopstand als spiegel voor Nederland (De Bezige Bij)
* Wim Voermans – Onze constitutie: De geschreven en ongeschreven regels van het Nederlandse staatsbestel (Prometheus)
De prijs voor het beste politieke boek bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. Op 12 september wordt de shortlist van de 3 beste politieke boeken bekendgemaakt en twee dagen de later zal bekend worden wie de winnaar is!
Op de populaire app TikTok gaat nu al enige tijd de hashtag #BookTok rond, die door steeds meer mensen wordt gebruikt. #BookTok is zelfs een echte trend geworden. Deze populaire hashtag wordt massaal gebruikt door jongeren die hun leestips delen op het socialmediaplatform. Sinds kort gaan zelfs boekhandels en uitgeverijen mee in de trend en promoten zo de verschillende titels. Standaard Boekhandel opende zelfs een volledig nieuwe afdeling speciaal voor jongeren. Maar lezen jongeren echt meer door deze trend? Op het eerste gezicht lijkt dat wel zo, maar “Het verhaal mag niet zo zwart-wit worden voorgesteld”, aldus Vé Bobelyn, Algemeen Directeur van uitgeverij VBK België.
De hashtag #BookTok is wereldwijd ondertussen zelfs al meer dan 154,5 miljard keer bekeken. Door middel van deze hashtag verspreiden de zogeheten Booktokkers massaal hun inspiraties en ideeën, waarmee ze veel jongeren beïnvloeden. Boekenwinkels pikken hier ook massaal op in, vele hebben ondertussen een speciale afdeling met de populairste BookTok-titels van het moment.
Volgens Vé Bobelyn, lijkt het door deze trend alsof jongeren in het algemeen massaal veel meer aan het lezen geslagen zijn. Toch moeten we uitkijken met de uitspraak, aldus Bobelyn. “Jongeren die de leesmicrobe van hun ouders hebben meegekregen, zullen in verschillende fases van hun leven waarschijnlijk blijven lezen. Maar het is gevaarlijk om te stellen dat jongeren onder invloed van TikTok meer lezen. Er zijn nog te weinig cijfers om dat te kunnen bevestigen.” Ze voegt daaraan toe dat de definitie van lezen zich niet beperkt tot het lezen van boeken. “Jongeren die op social media korte stukken lezen, lezen in principe ook”, zegt ze. “Het verhaal is dus niet zo zwart-wit.” (HLN.BE)
Veel boekhandels en uitgeverijen in Nederland doen graag mee met de trend. Ze doen er alles aan om het jonge publiek naar hun winkels te lokken. En met succes. Sommige boekhandels hebben zelfs speciale afdelingen gecreëerd voor young adult boeken. Boekhandel Standaard in Geraardsbergen organiseert zelfs BookTok-events. Yasmine, zelf BookTokker, genaamd @TheBookishYasmine, werkt in het filiaal en nam het initiatief voor de evenementen. “Ik zorg er altijd voor dat de populairste titels op BookTok op voorraad zijn in de winkel”, aldus Yasmine. Ondanks dat we niet met zekerheid kunnen zeggen dat er ook daadwerkelijk meer jongeren lezen dan voorheen, pakt de trend goed uit voor boekenwinkels en youngadult schrijvers.
Vanwege lockdownmaatregelen en een grondige renovatie heeft het Vertalershuis in Amsterdam meer dan drie jaar dichtgezeten, maar sinds deze maand is het heropend. Het monumentale pand aan de Van Breestraat is nu energiezuiniger, toegankelijker én groter.
Het huis voor vertalers werd opgericht in 1991 en is onderdeel van het Nederlands Letterenfonds. In het Vertalershuis Amsterdam is per periode plaats voor vijf vertalers van Nederlandse literatuur uit het buitenland. Zo kunnen ze niet alleen een tijd geconcentreerd werken aan een vertaling, maar ook collega’s, hun auteur of uitgevers ontmoeten, hun netwerk uitbreiden en zich onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur. Vertalers kunnen minimaal twee weken en maximaal twee maanden in het pand verblijven. Vertalers die voor een verblijf in aanmerking willen komen, moeten beschikken over een vertaalcontract voor een Nederlandstalig literair werk
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!