Afbeelding
Literair nieuws
Unsplash
Literair nieuws
Unsplash
Blijf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!
Volgens de Surinaamse journalist en schrijver Kevin Headley krijgt het lezerspubliek in Nederland door middel van de Surinaamse literatuur een beter beeld van het land, de inwoners, hun culturen en gebruiken. “Voor personen van Surinaamse komaf en anderen die een binding hebben met het land, is het herkenning.” Maar dat gebeurt nu dus te weinig, aldus Headley.
In Nederland zijn enkele Surinaamse schrijvers bekend, zoals Michael Slory, Astrid H. Roemer en Cynthia McLeod, maar een groot aantal Surinaamse schrijvers zijn onbekend in ons land. Dat heeft volgens Headley onder meer te maken met de kwaliteit van het werk. De gestelde taaleisen in Nederland, zoals het algemeen beschaafd Nederlands (ABN) en de Surinaamse zinsconstructies zijn grote uitdagingen, waardoor Nederlandse uitgevers vaak geen potentie zien in Surinaamse auteurs.
Toch verdienen Surinaamse verhalen het volgens de schrijver om over hun eigen landsgrenzen gebracht te worden om zodoende deel uit te maken van de totale wereldliteratuur. Ondanks dat Surinaamse schrijvers (nog) weinig gehoord worden in Nederland is het opvallend dat de Surinaamse literatuur de afgelopen jaren volop in de belangstelling staat in Nederland.
Zo heeft Raoul de Jong dit jaar het Boekenweekessay geschreven. Astrid H. Roemer kreeg in maart 2021 de Prijs der Nederlandse Letterende toegekend en was daarmee de eerste Surinaamse auteur die voor haar gehele oeuvre werd bekroond met deze prestigieuze literaire prijs. Deze ontwikkelingen zorgen voor positieve aandacht voor het land en voor motivatie waar de Surinaamse schrijvers verder op kunnen voortborduren.
Toch wordt het volgens Headley tijd dat er nog meer Surinaamse verhalen in Nederland gepubliceerd worden over de rijke Surinaamse cultuur, hun zienswijze op zaken zoals de gedeelde geschiedenis en het leven in Suriname.
De Belgische auteur Tom Lanoye (64) kreeg deze maand de titel van ‘Chevalier’ of Ridder in de Franse Orde van Kunst en Letteren. De huldiging vond plaats op 17 mei en werd gedaan door de Franse ambassadeur in België, François Sénémaud.
De auteur werd in Frankrijk in de eerste plaats bekend met zijn theaterwerk. Samen met regisseur Guy Cassiers maakte hij drie verschillende theaterstukken voor het Festival d’Avignon, een kunstfestival dat jaarlijks in juli plaatsvindt in de Franse stad Avignon.
De Franse prijs voor de Orde van Kunst en Letteren ontstond in 1957 in Frankrijk. De prijs beloont mensen die zich door hun werk in de artistieke of literaire wereld onderscheiden van andere auteurs of die een bijdrage hebben geleverd aan de verrijking van de literaire kunst in Frankrijk. Er zijn drie rangen in de Orde van Kunst en Letteren: Chevalier, Officier en Commandeur.
In de Amerikaanse staat Californië stonden medewerkers van de St. Helena bibliotheek deze week raar te kijken toen de 75-jarige Jim Perry een stoffig boek kwam afgeven. ‘A Family History of the United States’ zoals het boek heet, is geschreven door historicus Benson Lossing, en bleek maar liefst 96 jaar geleden geleend te zijn uit de bibliotheek.
Het geschiedenisboek had eigenlijk op 21 februari 1927 ingeleverd moeten worden. Bijna 100 jaar later was het alsnog zover, zonder dat Perry er erg in had. De Amerikaan was bezig met het opruimen van zijn huis en stuitte zo op het boek. Zonde om weg te gooien, dacht hij, dus leverde hij het boek in bij de balie van een bibliotheek in de buurt. En wat bleek, het was ook nog eens de desbetreffende bieb waar het boek ooit geleend is.
De boete voor het te laat inleveren is gelukkig kwijtgescholden door de bibliotheek, anders had de Amerikaan maar liefst 1700 dollar moeten betalen.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.