Stylene: analyseer je schrijfstijl

Met de schrijftool Stylene kun je zien op wie jij lijkt als schrijver.

Stylene is een project dat opgezet is met als doel om de schrijfstijl van een auteur te analyseren. De tool wordt aangeboden als entertainment en dient enkel om de stylometrische technieken te illustreren.

De schrijftool werkt als volgt: je zet een kort verhaal of tekst in het daarvoor bedoelde tekstvak en klikt op ‘analyseer’. Hier komt jouw persoonlijke profiel uit voort die toont hoe jouw schrijfstijl is en met welke auteur jouw schrijfstijl overeenkomt. De tool rekent hoeveel woorden en zinnen er in jouw stuk zitten. De analyse geeft ook aan hoeveel werkwoorden je hebt gebruikt en welke eigenschappen je tekst heeft.

De uitslag van al deze vragen wordt in een kleurenschema opgenomen en vervolgens vergelijkt het programma jouw score met de uitslagen van enkele bekende Nederlandstalige auteurs, onder meer Tom Lanoye, Remco Campert, Willem Elsschot en Hugo Claus. Door middel van deze uitslag kun je zien op welke auteur jij lijkt.

De analyse geeft ook weer of je tekst vrouwelijke of mannelijke eigenschappen heeft, in vergelijking met de analyses van ongeveer 6000 teksten van andere deelnemers, zowel vrouwen als mannen.

Bron

www.clips.ua.ac.be/cgi-bin/stylenedemo.html