Afbeelding

Schrijven in een schrift

Karolina Grabowska (via Pexels)

Stuur een leuk verhaal of gedicht in voor de Gorcumse Literatuurprijs

Je kan weer meedoen met de Gorcumse Literatuurprijs. De schrijfwedstrijd bestaat al sinds 1988 en wordt uitgeschreven door Stichting literaire workshop in Nederland en Vlaanderen. Bij deze schrijfwedstrijd kijkt een jury naar verhalen en gedichten en zal na de deadline van 15 juni de winnaars uitkiezen. Omdat er meerdere categorieën zijn, zullen er ook meerdere winnaars bekend gemaakt worden. Het overkoepelende thema van dit jaar is in beweging.

Thema

De Gorcumse Literatuurprijs is er voor jong en oud. Iedereen uit Nederland en Vlaanderen kan meedoen met een zelfgeschreven verhaal of gedicht. Zoals elk jaar staat er een bepaald thema centraal en dit jaar is het in beweging. Uiteraard kun je een verhaal schrijven over sport en spel, maar dit thema is breder dan dat. Het kan ook gaan over politiek, het klimaat, de wereld of dingen die wellicht in je eigen leven spelen. Kortom, stel jezelf eens de vraag wat er voor jou in beweging is.

Schrijfwedstrijd en beoordeling

De inzendingen worden bij ontvangst ingedeeld in drie leeftijdscategorieën. Welke 12 tot 15, 16 tot 19 en vanaf 20 jaar zijn. Je stuurt je verhaal en/of gedicht op via een formulier waarop ook persoonsgegevens staan. Echter, krijgt de jury alleen je verhaal te zien zonder de persoonlijke informatie om de jurering zo onafhankelijk mogelijk te maken. Je mag als deelnemer zowel een verhaal als een gedicht inleveren. Dat betekent dat er per categorie twee winnaars zijn: een winnaar voor het verhaal en een winnaar voor het gedicht.

Gewonnen

Gefeliciteerd! Als winnaar ontvang je een persoonlijk bericht met het nieuws dat je verhaal of gedicht is gekozen. Ook als je niet gewonnen hebt, kun je een persoonlijk bericht krijgen. Naast de winnaar wordt er ook een selectie gemaakt voor het jaarboek. Nadat de winnaar bekend is gemaakt, kijkt de redactie nogmaals naar de inzendingen om verhalen en gedichten te selecteren het jaarboek. Net als tijdens de wedstrijd, krijgen de juryleden je persoonlijke gegevens niet te zien. De inzendingen die uiteindelijk gekozen worden voor het jaarboek, krijgen net als de winnaar persoonlijk bericht. En dat betekent dat je verhaal of gedicht wordt gepubliceerd in de jaarlijkse bundel.

Meedoen

Als je mee wilt doen, kun je je inzending plaatsen via de website van de Gorcumse Literatuurprijs. Je kunt je verhaal en/of gedicht sturen als een Word-bestand. Let er wel op dat je niet je naam in de naam van je document plaatst, want deze vul je al in het formulier in. Meedoen kan tot uiterlijk 15 juni middernacht.

Uitgeven